16 Eylül 2024 Pazartesi

Gulistan Tara'nın cenazesi Batman'da defnedildi

Türkiye'nin SİHA saldırısıyla Süleymaniye'de katledilen gazeteci Gulistan Tara'nın cenazesi, Batman'da kitlesel bir şekilde toprağa verildi.

Türk devletinin 23 Ağustos'ta Süleymaniye'nin Seyîtsadiq ilçesindeki özgür basın emekçilerinin aracına yönelik saldırısında Gulistan Tara ve Hero Behadîn hayatını kaybetti, 1'i ağır olmak üzere 6 gazeteci yaralandı. Hero Behadîn'in naaşı aynı gün Süleymaniye'de toprağa verildi.

Gulistan Tara'nın cenazesi, Süleymaniye'deki törenin ardından Habur Sınır Kapısından Silopi ilçesine getirildi. Tara'nın cenazesi Habur Sınır Kapısında kitlesel bir şekilde "Şehid namirin" sloganlarıyla karşılandı.

Tara'nın cenazesi karşılamadan sonra otopsi işlemleri için Şırnak Devlet Hastanesine götürüldü ve otopsi işlemlerinin ardından memleketi Batman'a uğurlandı. Batman'da "Şehid namirin", "Jin jiyan azadî", "Bimre îxanet bijî Kurdistan" sloganları ile karşılanan cenaze, yüzlerce araçlık konvoyla defnedileceği Tilmerc Mahallesi'ne getirildi.

Tara'nın cenazesini taşıyan kadınlar, defnedileceği Tilmerc Mezarlığı'na kadar götürmek istedi. Sloganlarla cenazeyi taşıyan kitleye polis saldırdı. Tara'nın cenazesiyle birlikte mezarlığa sadece ailesi ve milletvekilleri alınmak istendi. Buna karşı gelen kitle, kendilerine saldıran polislere "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" ve "Şehid namirin" sloganlarıyla karşılık verdi.

MİLLETVEKİLLERİ DARP EDİLDİ
Cenazenin içeri alınması esnasında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Zeki İrmez ve Sabahat Erdoğan Sarıtaş darp edildi. Polisin bütün saldırılarına karşın aileyle birlikte mezarlığa giren kadınlar Tara'yı toprağa verdi. Defin işleminden sonra Tara'nın mezarına karanfil ve fotoğraf makinası bırakıldı.

Tara'nın mezarı başında konuşan ağabeyi Ahmet Bülent Tetik, "Özgür basın yolu kutsal bir yoldur Gulistan'ın yoldaşlarının Gulistan'ın anısına bağlılığını gördük. Süleymaniye'de de arkadaşların Gulistan'a olan bağlılığını gördük" dedi.

'MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ'
DEM Parti Milletvekili Zeynep Oduncu ise şu ifadeleri kullandı: "Federe Kürdistan Bölgesi'nde arkadaşlarımızın ne koşullarda çalıştığını, özgür basının yaşadığı zorlukları gördük. AKP-MHP iktidarının halkımıza yönelik saldırılarının en açık örneklerinden birine son aşamada tanık olduk. Öte yandan iktidarın en temel hedefi her zaman kadın oluyor. Kadını katletmenin yollarını arıyor. Bizler de mücadele eden kadınların ardılları olarak mücadelemizi yükselteceğiz."

'BARIŞ GELENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
Gülistan Tara'nın ağabeyi Mustafa Mesut Tekik ise "Gulistan ve arkadaşının yoldaşı ve ailesi olarak Kürt halkına söz veriyoruz; Bu topraklara barış gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Kitle defin işlemlerinden sonra mezarlıktan ayrıldı. Aile taziyeleri, Pazaryeri Mahallesi'nde bulunan Roza düğün ve toplantı salonunda kabul edecek.