20 Eylül 2024 Cuma

Grönland'lı kadınlar Danimarka'dan tazminat istedi

Grönland'lı bir grup kadın, 1966 ile 1970 yılları arasında rızaları dışında doğum kontrolü uygulayan Dainmarka'dan kişi başı 42 bin dolar tazminat istedi.

Danimarka'ya bağlı özerk bölge Grönland'da yaşayan bir grup kadın, 1960'lı yıllarda rızaları dışında doğum kontrolü uygulandığı gerekçesiyle tazminat talebinde bulundu.

Danimarkalı yayın kuruluşu DR, geçen yıl 1966 ile 1970 yılları arasında yaşları 13'e kadar düşen birçok kadına bilgileri ve rızaları olmadan 4 bin 500 rahim içi spiral takıldığını ortaya çıkarmıştı. Daha sonra Grönland ve Danimarka yönetimleri araştırma başlatma kararı aldı, iki tarafça oluşturulan komisyon '60 ve '91 yılları arasındaki ihlalleri belirlemekle görevlendirildi. Ancak komisyonun araştırmasından elde edilecek rapor, Mayıs 2025'ten önce hazırlanmayacak.

Tazminat talebi girişimini başlatan psikolog Naja Lyberth, Danimarka hükümetinin, insan hakları ihlalinde bulunduğunu ve kendilerine ciddi zararlar vererek yasaları çiğnemiş olmasının apaçık olduğunu vurguladı. Bazı durumlarda, 1960'larda yerleştirilen doğum kontrol cihazlarının genç kadınların vücutlarına göre çok büyük olduğunu ifade eden Lyberth, bunun ciddi sağlık sorunlarına ve hatta kısırlığa yol açtığını söyledi. Lyberth, bazı kadınların ise yakın dönemde jinekologlar tarafından tespit edilene kadar üreme organlarındaki bu cihazların varlığından habersiz olduklarını aktardı.

Soruşturmanın sonuçlarını beklemek istemediklerini belirten Lyberth, "Yaşlanıyoruz. 1960'larda rahim içi spiral (IUD) taktıran en yaşlılarımız 1940'larda doğdu ve 80 yaşına yaklaşıyor. Şimdi harekete geçmek istiyoruz" ifadesini kullandı.