20 Eylül 2024 Cuma

Gözlemci heyetler gözaltına alındı

Kürt illerinde seçim usulsüzlüklerini takip etmek amacıyla gelen uluslararası heyetler gözaltına alındı.
Cumhurbaşkanı ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimlerini izlemek için gelen uluslararası heyetler gözaltına alındı. Bingöl'de ise Danimarkalı heyet korucuların saldırısına uğradı.
 
Şırnak'ta 3 kişilik Alman heyet, Uludere ilçesinin Şenoba Beldesi'nde okulları gezerken, "yetkiniz yok" denilerek askerler tarafından gözaltına alındı. Alman heyetin, beldede bulunan karakola götürüldüğü öğrenildi.
 
MA'da yer alan habere göre Diyarbakır Lice ilçesinde ise 3 İtalyan gazeteci gözaltına alındı. İlçe Kaymakamlığı yaptığı açıklamada, "İlçemizde bir grup HDP'li ile beraber okulları ziyaret etmek isteyen ve gözlemci akreditasyon kartı bulunmadığı tespit edilen 3'ü İtalyan uyruklu 4 kişinin oy kullanılan binalara girişi İlçe Seçim Kurulu Başkanı tarafından engellenmiştir" denildi.
 
Muş'a gelen 10 kişilik heyet ise okulları ziyaret etmesine izin verilmedi. Kentteki birçok okula giden heyet, polisler tarafından içeriye alınmadı. Polis, heyeti AGİT üyeleri olmaması gerekçesiyle içeriye almadıklarını söyledi.
 
Erzurum merkez ve Tekman ilçesinde ise İnsan Hakları Derneği (İHD) adına gözlem yapan dernek üyeleri Yavuz Karabudak, Sertaç Öztürk ve Erdal Özakçıl gözaltına alındı. Karabudak ve Özakcil Erzurum merkezde gözaltına alınırken, Öztürk, Tekman ilçesinde gözaltına alındı.  
 
Seçimleri takip etmek üzere Bingöl'e gelen Danimarkalı gözlemci heyet, korucuların saldırısına uğradı. Gelen şikayetler üzerine Solhan ilçesine bağlı Murat Köyü'ne giden gözlemci heyet, oy kullanma işleminin devam ettiği okula girmek istedi. 
 
Ancak bazı AKP'liler, heyetin okul içine girmesine engel oldu. İçeriye girmekte ısrar eden heyet, silahlı bazı korucuların saldırısına maruz kaldığı belirtildi.