Gözaltındaki madenciler sloganlarla karşılandı: Mücadelemiz sürecek
İki gün boyunca gözaltında tutulan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Çakır, Örgütlenme Uzmanı Aksu ve madenciler Olgunsoy ile Aydoğan sloganlarla karşılandı. "Tek suçumuz bize sahip çıkan, bize doğru yolu gösteren sendika ile birlikte Fernas A.Ş'den hakkımızı istemek" diyen madenciler, açıklamanın ardından yeniden direniş alanına geçeceklerini kaydetti.
AKP'li milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Manisa Soma'da bulunan Fernas Madencilikte Bağımsız Maden-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan madencilerin direnişi 7. gününde. İki gün önce gerçekleştirilmek istenen buluşmaya yönelik jandarma saldırısında gözaltına alınan Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, madenciler Durmuş Olgunsoy ve Mustafa Aydoğan serbest bırakıldı.
İMZA VE YURT DIŞI YASAĞI
Bağımsız Maden-İş, madencilerin ailesi ve emek dostları gözaltıların serbest bırakılması için iki gün boyunca emniyet önünde nöbet tuttu. Gözaltıların adliyeye sevk edilmesi üzerine nöbet Soma Adliyesi önüne taşındı. Gözaltındaki Çakır, Aksu, Olgunsoy ve Aydoğan imza ve yurt dışı yasağı şartları ile serbest bırakıldı.
Adliye önünde bulananlar gözaltından çıkanları "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla karşıladı.
AYDOĞAN: SUÇUMUZ FERNAS'TAN HAKKIMIZI İSTEMEK
Gözaltı sonrası Soma Adliyesi önünde kısa bir açıklama yapıldı. Madencilerden Mustafa Aydoğan, "Hiçbir suçumuz olmadığını kabullendiler. Tek suçumuz bize sahip çıkan, bize doğru yolu gösteren sendika ile birlikte Fernas A.Ş'den hakkımızı istemek" dedi.
OLGUNSOY: 301 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ OCAKTAN ÇIKTIM
Madenci Durmuş Olgunsoy ise şunları söyledi: "Ben 301 kişinin öldüğü ocaktan çıktım. Bizim hiçbir suçumuz yok ama karşı taraf kanuna uymadı, sendikaya üye olduk diye bizi işten attı. Biz cezalandırıldık, çeşitli yollarla hürriyetimiz elimizden alındı, telefonlarımıza el konuldu. Ama bizi atan müdür hala orada."
ÇAKIR: İŞÇİ SINIFINI KİMSEYE KÖLE YAPAMAYACAKSINIZ
Gökay Çakır da destek sunanlara teşekkür ederek söze başladı. Çakır, 2018'de kurulduklarını hatırlattı. Hiçbir saldırının kendilerini yıldıramayacağının altını çizen Çakır, "Bağımsız Maden-İş olarak 2018'den beri Türkiye'deki işçi sınıfı bizi biliyor. Bizim geri adım atmadığımızı iyi biliyorlar. Bugün bize yasaklandı ama 6 ay bir sene cezaevinde yatırsınlar. İsterdim. Bu yasak siyasal. Soma'da beş büyük firma var, bir avuç insana binlerce insanı köle yapmak istiyorlar. Biz ise kimseyi köle yapmayacaksınız, işçi sınıfı hak ettiğini görene dek mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.
Çakır, açıklamanın ardından direniş alanına giderek madencilerle birlikte direnişi sürdüreceklerini kaydetti.
AV. ÇOLAK: AMAÇ SENDİKAL FAALİYETİN ÖNLENMESİ
Madencilerin avukatı Can Çolak, gözaltına alınanlara verilen imza ve yurt dışı yasağına ilişkin konuştu. Çolak, "Katalog suçlar olmasına rağmen bu karar siyasi bir karardır. Amaç sendikal faaliyetlerin önlenmesidir" dedi. Çolak, karar itiraz edeceklerini de ekledi.