20 Eylül 2024 Cuma

Gözaltında taciz ve tecavüz tehdidi

HHB, müvekkilleri Eda Kaya'nın kendisini daha önce tehdit eden kişinin gözaltında cinsel tacize uğradığını, tecavüzle tehdit ettiğini kaydetti. Kendisini "istihbaratçı" olarak tanıtan bu kişinin Kaya 1 buçuk yıl önce gözaltına alındığında TEM'e, tutuklandığında ise Silivri Hapishanesine gelerek taciz ve tehditlerini sürdürdüğünü kaydederek, Kaya'nın yaşamının tehlikede olduğunu belirtti.

Halkın Hukuk Bürosu (HHB), müvekkilleri Eda Kaya'nın 30 Kasım 2023 günü Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünden gözaltına alındığını ve başkası üzerine ifade vermeye zorlandığını reddedince de cinsel, psikolojik ve fiziksel işkenceye uğradığını aktardı.

HHB'nin aktarımına göre Kaya, 30 Kasım akşamını Zekeriyaköy Jandarma Karakolunun nezaretinde geçirdikten sonra 1 Aralık sabahı Maslak İl Jandarma Komutanlığı 2. kattaki TEM Şube Müdürlüğüne çıkarıldı. Kaya, buradaki odalardan birinde beklerken kendisini "istihbaratçı" olarak tanıtan iki kişiyi odaya girdi ve diğer herkesi çıkardı.

KENDİSİNİ İSTİHBARATÇI OLARAK TANITAN KİŞİ TECAVÜZ TEHDİDİNDE BULUNDU
HHB, kendisini "istihbaratçı" olarak tanıtan iki sivilden 35 yaşlarında renkli gözlü, kemik çerçeveli gözlük kullanan, 1,85-1,90 boylarında normal kiloda olan kişinin Kaya'ya, "Seninle tekrar görüşeceğiz demiştim" diyerek konuşmaya başladığını aktardı. Eda Kaya'nın özel hayatına dair elinde video olduğunu iddia eden kişi bu videoyu internette yaymakla tehdit etti. Kaya'nın bu tehdide boyun eğmemesinin ardından tecavüz tehdidinde bulundu.

CİNSEL TACİZDE BULUNDU
Söz konusu sivil ardından Kaya'ya cinsel tacizde bulundu. Kaya'nın tepkisinin ardından odadan çıkmak zorunda kalan ve kendisini "istihbaratçı" olarak tanıtan kişi, "Senin peşini hiç bırakmayacağım, gelecek sefer başka türlü görüşeceğiz" diyerek tehdidini sürdürdü.

BİR BUÇUK YIL ÖNCE DE GÖZALTINDA VE HAPİSHANEDE TEHDİT ETTİ
Halkın Hukuk Bürosu, bu kişinin bir buçuk yıl önce Eda Kaya gözaltına alındığında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine, Kaya tutuklandıktan sonra da Silivri Hapishanesine giderek aynı şekilde elinde özel görüntülerin olduğu iddiasıyla şantaj yaptığını aktardı ve şöyle devam etti: "Müvekkil Eda Kaya'nın yaşadığı olaylar, baştan aşağı psikolojik işkencedir; cinsel taciz, tehdit, şantaj ve hakaret içeren fiillerle müvekkilin başka insanlar aleyhine ifade vermesini isteyen bu kişiler hakkında 01 Aralık 2023 tarihinde(müvekkilin serbest bırakıldığı gün) suç duyurusunda bulunduk. Müvekkilin yaşamı tehlikededir. İstediği gibi İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine, Silivri (Marmara) Kapalı Hapishanesine, Maslak İl Jandarma Komutanlığına girip çıkabilen bu şahıslar müvekkile cinsel tacizde bulunmakta ve gelecek sefer ‘daha farklı şeyler' yapacaklarını söylemektedirler."