4 Ekim 2024 Cuma

Gözaltına alınan Boğaziçililer adliyeye getirilecek

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, düzenledikleri resim sergisinde yer alan Kabe resminin çarpıtılarak sosyal medyada paylaşılması ve yürütülen algı sonucu gözaltına alındı. Bugün ifade işlemleri için İstanbul Adliyesi’ne getirilecek öğrenciler, öncesinden fiziki takibe maruz kaldı, yardım istemek için gittikleri karakolda gözaltına alındı. 

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, üç gündür düzenlenen sergide, "Anonim" bir sanatçının yer aldığı eser nedeniyle gözaltına alındı. İstanbul Emniyeti’nde tutulan 4 öğrenci bugün Savcılık ifadesi için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirilecek. 

Günlerdir düzenlenen sergide 300 eser yer alıyor. Eserlerin, bir kısmı panoda bir kısmı yere serilirken, bir sonraki gün eserlerin yeri değiştirilerek sergileniyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir sanatçıda sergi için öğrencilerin sosyal medya hesabına gönderdiği, Kabe fotoğrafı, Şahmeran görseli ve LGBTİ+ bayrağının bulunduğu bir eser de yer alıyor. Eserin yerde sergilenmesinin görüntülerinin sosyal medyada yayınlanmasının üzerine başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere çok sayıda kişi tarafından Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri nefret söylemlerine maruz kaldı. 

Öğrencilerin avukat Ali Turgut, ETHA’ya soruşturmaya ilişkin bilgi verdi. Turgut, "Eserin yerde olduğu sırada fotoğrafı çekilmiş oysa eserler bir gün yerde bir gün panoda sergileniyor. Sosyal medyadaki yönlendirme nedeniyle muhtemelen soruşturma yürütüldü. Özel Güvenlik Birimi’ne bu esere ilişkin tutanak da tutturulmuş. Daha sonra öğrenciler gözaltına alınıyor. Ancak okula gidilip ifade almak değil, öğrenciler çok uzun süre takip edilmiş. Tehlikede olduğunu düşünen öğrenciler 155’i arayıp ekip çağırıyor. Karakola gidiyorlar, ‘bizi takip ediyorlar’ diyorlar. Karakolda ise kendilerine ifade vermeleri gerektiği, haklarında yakalama kararı olduğu söyleniyor. Daha sonrasında da Vatan Emniyet’e götürülüyorlar" dedi. 

Beş öğrencinin gözaltına alındığını aktaran Avukat Turgut, "Bir öğrenci dün Vatan’dan bırakıldı. Diğerlerinin bugün ifade için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürülecek" diye konuştu.

İSTANBUL VALİLİĞİ DE ÖĞRENCİLERİ HEDEF GÖSTERDİ
Öğrencilerin gözaltına alınmasına ilişkin İstanbul Valiliği tepki toplayan bir açıklama yaptı. Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Kulübü'nde arama yapıldığı bilgisi verilen açıklamada, "söz konusu resmin asıldığı taşınabilir sunta pano ve çeşitli eylemlerde kullanılan afiş ve pankartlar bulunduğu" dile getirildi. 

Valilik ayrıca LGBTİ+ Kulubü'nde de arama yapıldığını belirtti. Valilik, LGBTİ bayraklarını, eylemlerde kullanılan afiş ve pankartları yasadışı gösterdi.