2 Ekim 2024 Çarşamba

Gözaltılara bir çok kentten tepki: Baskılar bizi yıldıramaz

HDK Eş Sözcüsü Şenoğlu ve 14 ESP üyesinin gözaltına alınması Ankara'da protesto edildi. Açıklamada, gözaltıların derhal serbest bırakılması istendi. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, ESP MYK üyesi Çiçek Otlu'nun da aralarında olduğu 14 devrimci sosyalistin gözaltına alınmasına ilişkin birçok kentte açıklama yapıldı. 

ANKARA
HDK Ankara Meclisi ve HDP Ankara İl Örgütü, HDP il binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamada söz alan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) PM Üyesi Gökçe Otlu "Devlet kendi gibi düşünmeyen devrimci yuetseverlere dönük sindirme politikasını dün de İstanbul sokaklarında insan avına çıkarak sürdürdü. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın" dedi.

Basın metnini okuyan HDK Ankara Eş Sözcüsü Emek Aytaç, Saray ve OHAL rejimini kabul etmeyen herkesin devletin şiddetiğine uğradığını kaydetti.

Aytaç, "Bizler gücümüzü ve meşruiyetimizi sizin 'izninizden' alacak değiliz. Biz meşruiyetimizi ve gücümüz toplumdan ve haklılığımızdan alıyoruz. Temsil ettiğiniz ve sözünü kurduğumuz hakikat, sizin devletin gücü ve şiddeti ile yansıtmaya çalıştığınız 'gerçekliğiniz' ile hiçbir zaman uzlaşmayacaktır. Bu hakikat yolculuğumuzda baskılarınız bizi yıldıramaz" dedi.

Aytaç, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu'nun aralarında bulunduğu gözaltıların derhal serbest bırakılmasını istedi.

HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu da HDP Genel Merkezi'nin açıklamasını okudu.

ADANA
Adana'da HDP İl Örgütü'nün çağrısıyla İnönü Parkı'nda açıklama yapıldı. "Siyasi soykırım operasyonları mücadele kararlılığımızı artıracaktır" yazılı pankartıyla il binası önünde yapılmak istenen açıklama polis tarafından engellendi. 

Yapılan tartışma sonrasında HDP'liler engellemeye tepki gösterdi, yürüyerek İnönü Parkı'na gitti. Uzun süredir açıklamalara yasak getirilen parkta basın açıklaması yapılarak, gözaltılar ve eylem yasakları protesto edildi.

ANTALYA
HDP Antalya İl Örgütü de il binasında açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül de katıldı. Kemal Bülbül, gözaltına alınan sosyalistlerin derhel serbest bırakılmasını istedi.

KOCAELİ
HDP Kocaeli İl Örgütü de de parti binasında açıklama yaparak, sosyalistlere yönelik saldırıyı protesto etti.

DİYARBAKIR
HDP Diyarbakır İl Örgütü, ESP'ye yönelik gözaltıları kınadı. HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, gözaltı ve tutuklamalara karşı demokratik siyasette ve barışta ısrarcı olacaklarını vurguladı.

ESP Diyarbakır İl Örgütü adına konuşan Serhat Demirtaş ise, operasyonla yurtsever ve sosyalistlerin seslerinin kısılmaya çalışıldığını ifade etti. Demirtaş, her yıl gerçekleşen bu tür operasyonlarla sonuç alınmadığını belirterek, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

AĞRI
HDP Ağrı İl Örgütü, Doğubayazıt'taki parti binası önünde açıklama yaptı. HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Cemal Akar, farklı düşünen kesimlere karşı sürek avı başlatıldığına dikkat çekerek, gözaltılara tepki gösterdi.

Açıklama sırasında kitleye müdahale eden polis, maske takmadığı ve sosyal mesafe kuralını ihlal ettikleri gerekçesiyle 2 kişiyi gözaltına almak istedi. Çevrede bulunan yurttaşlar ve HDP'lilerin tepki göstermesi üzerine iki kişi de serbest bırakıldı.

URFA
HDP Urfa İl Örgütü, parti binasında yaptığı açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi. Açıklamada konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, "İktidar sıkıştıkça siyasi operasyonlar yapıyor" dedi. Sürücü, 4 Eylül'de kentte yapılan ev baskınların 4 kişinin gözaltına alınmasını hatırlatarak, "Gözaltındaki insanlar işkence ile karşı karşıya bırakılmış. Ve halen işkence edildiklerini duyuyoruz. Bu kabul edilemez. Bir an önce bu insanların serbest bırakılmasını ve işkencede rol alan kişiler hakkında soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz" dedi.

ADIYAMAN
Adıyaman'da yapılan açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca, "Farklı düşünen her kesime karşı bir ‘sürek avı' başlatılmıştır. Bu siyasi hoyratlık ve pervasızlık karşısında sessiz kalınması, AKP'nin ülkede yaratmak istediği baskı ve şiddet rejimine teslim olmak anlamına gelecektir" şeklinde konuştu.

VAN
HDP Van İl Örgütü, parti binasında açıklama yaptı. DTK, DBP, HDP, TJA üyelerinin yanı sıra Van Milletvekili Muazez Orhan Işık da açıklama katıldı. HDP Van Gençlik Meclisi üyesi Ferhat Azan, iktidarın demokrasi, özgürlük ve hak talep eden tüm kesimleri gözaltı ve tutuklamalarla sindirmeye çalıştığını belirterek, muhalif olanların susturulmaya çalışıldığını ifade etti.

DERSİM
HDP Dersim İl Örgütü, Sanat Sokağı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Miletvekili Diltaş Canbaz da katıldı. 

Yapılan açıklamada, Şenoğlu ve ESP üyelerinin gözaltına alınması kınanarak, "Ellerinizi muhaliflerin ve devrimcilerin yakasından çekin. Hukuk ve ahlak dışı yöntemlerle yaptığınız siyasi kırım operasyonlarına son verin. Türkiye halklarının bütün renklerini içerisinde barındıran HDK’nin Eş Sözcüsü Sayın Sedat Şenoğlu ve ESP yöneticilerini derhal serbest bırakın. Sizin baskılarınız arttıkça cesaretimiz ve demokratik mücadele kararlığımız daha da artmaktadır" denildi. 

HDP Milletvekili Canbaz ise, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.

SAMSUN
HDK, HDP'nin çağrısıyla ESP'ye destek açıklaması yapıldı. SYKP İl binasında yapılan açıklamaya EMEP, Halkevi, DİSK/Emekli-Sen destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan SYKP İl Eş Sözcüsü Mustafa Cengiz, "Hemen her gün her yerde Kürtler, sosyalistler, devrimciler, kadınlar, gençler, muhalifler iktidar masasında hazırlanmış kirli senaryolarla hedef haline getirilmektedir. Farklı düşünen her kesime karşı bir 'sürek avı' başlatılmıştır. Bu siyasi hoyratlık ve pervasızlık karşısında sessiz kalınması, AKP'nin ülkede yaratmak istediği baskı ve şiddet rejimine teslim olmak anlamına gelecektir. Bizler dün olduğu gibi bugün de iktidarın diz çöktürme politikalarına karşı ortak mücadeleyle dimdik ayakta olacağız" dedi.

MUĞLA
HDP Muğla İl Örgütü, parti binası önünde yaptığı basın açıklamasına çok sayıda kişi katıldı. "Yaşamak direnmektir" yazılı önlüklerinin giyildiği açıklamayı, Muğla İl Eşbaşkanı Nihat Gençosman ile HDK Kadın Meclisinden Emine Dayıoğlu okudu.

AKP-MHP iktidarı demokrasi, özgürlük ve hak talep eden tüm kesimleri gözaltı ve tutuklamalarla sindirmeye çalıştığı aktarılan açıklamada, muhalif olanların susturulmak istendiğini kaydedildi. Her gün Kürtlerin, sosyalistlerin, devrimcilerin ve kadınların iktidar masasında hazırlanmış kirli senaryolarla hedef haline getirildiğine işaret edilen açıklamada, "Siyasi hoyratlık ve pervasızlık karşısında sessiz kalmanın AKP’nin ülkede yaratmak istediği baskı ve şiddet rejimine teslim olmak anlamına gelir. Bizler dün olduğu gibi bugün de iktidarın diz çöktürme politikalarına karşı ortak mücadele ile dimdik ayakta olacağız. Türkiye halklarının bütün renklerini içerisinde barındıran HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve ESP yöneticilerini derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

HATAY
HDP Hatay ve Samandağı il ve ilçe örgütleri yaptıkları yazılı açıklama ile ESP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonunu kınadı.

MARDİN
HDP Mardin il ve ilçe örgütleri, parti binasında açıklama yaptı. HDP Mardin Kadın Meclisi Sözcüsü Eylem Amak, ESP'ye yönelik operasyonu "siyasi soykırım" şeklinde yorumlayarak, operasyon kapsamında gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaptı. HDK'nin ülkedeki farklı renkleri bir arada bulundurduğunu belirten Amak, gözaltı operasyonları ile mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

ŞIRNAK
HDP Şırnak İl Örgütü üyeleri, operasyonları protesto etmek için parti binası önünde bir araya geldi. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ile çok sayıda partili açıklamaya katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Sabahattin Deniz, "İktidarın bu sindirme politikalarına karşı sesimizi daha da fazla yükseltelim. Bizler, bu zulümlere karşı ancak mücadele ederek kazanacağımızı biliyoruz ve mutlaka kazanacağız" diye konuştu.