2 Ekim 2024 Çarşamba

Gözaltı saldırısına Kadıköy'den yanıt: HDP halktır

Kobanê soruşturması adı altında birçok ilde yaşanan gözaltı saldırısını Kadıköy'de protesto etmek isteyen HDP'lilere polis saldırdı. Saldırıya, "HDP halktır halk burada" sloganıyla karşılık verilirken, dört kişi darp edilerek gözaltına alındı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Örgütü, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla başlatılan yeni Kobanê soruşturması kapsamında 13 ilde yapılan gözaltı saldırısına ilişkin ilçe binası önüne çağrı yaptı. 

Eyleme  saatler kalan Kadıköy polis ablukasına alındı. Ablukaya rağmen HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Ali Kenanoğlu ve Zeynel Özen ve HDP üyeleri ilçe binası önünde toplanmaya başladı.

Eylemin, Kadıköy Kaymakamlığı  tarafından yasaklandığını söyleyen polisler bu gerekçeyle parti binasının önüne gözaltı aracı getirdi, kapıyı kalkanlarla kapattı ve HDP'lilerin binadan çıkmasına engellemeye çalıştı. 

HDP'liler polis saldırısına, "Bjji berxwedana HDP" sloganıyla ve alkışlarla yanıt verdi.

BİROL: HDP HALKIN İRADESİDİR
Polislerin HDP üyelerini açıklamanın yaptırılmayacağı konusundaki tehditlerine yanıt veren HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, "HDP ve bu halk hiçbir engellemeye baş eğmeyecek, açıklamamızı yapacağız" dedi. HDP'nin bir kumpas operasyonu ile karşı karşıya bırakılmak istendiğini söyleyen Birol, "HDP halkın iradesidir. Ne kapatma ne Kobanê kumpas, ne de gece yarısı operasyonları bizi haklılıktan, haklı olmaktan bir adım geri adım attırmayacaktır. Kumpaslar çökecek, HDP kendi bildiği yolda alnı ak, başı dik yürümeye devam edecektir" ifadelerini kullandı. 

HDP MİLLETVEKİLİ PİROĞLU'NA POLİS SALDIRISI
Eylemde basın emekçileri abluka dışına atılarak görüntü almaları engellenirken, HDP milletvekili Musa Piroğlu polisin saldırıları sırasında tekerli sandalyesinden yere düşürüldü. "HDP umuttur, umut dimdik ayakta", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Baskılar bizi yıldıramaz", "HDP halktır halk burada" sloganları atan kitle, gözaltı saldırısıyla dağıtılmak istendi. 

DÖRT KİŞİ DARP EDİLEREK GÖZALTINA ALINDI
Abluka içerisinde aralarında HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay ve Dev Yapı İş Genel Sekreteri Nihat Demir'in de bulunduğu 4 kişi darp edilerek gözaltına alınırken, ablukanın dışında kalan halk da gözaltı ve polis saldırısına tepki gösterdi. "HDP halktır, halk burada", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atan halkı, polis uzaklaştırmaya çalıştı.

Polisin gözaltına tepki gösteren halkı uzaklaştırmasına tepki gösteren HDP milletvekili Zeynel Özen, polise saldırılarını kesmesi çağrısında bulundu. Polisler ise, milletvekilinin üzerine yürüyerek "Türk polisi saldırmaz, görevini yapar, üslubunuza dikkat edin" diye tehdit etti.

GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILDI
Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen üç kişinin ifadeleri alındı. Hastane işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, Dev Yapı İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir ve HDP Beykoz İlçe Örgütü üyesi Alican Çakır gece saatlerinde serbest bırakıldı.