23 Eylül 2024 Pazartesi

Google, İsrail ordusuyla anlaşmaya karşı çıkan kadını işten attı

Google'ın İsrail ordusuyla imzaladığı "Project Nimbus" anlaşmasına karşı çıkan Google çalışanı işten atılırken, yüzlerce meslektaşı ona destek oldu. Project Nimbus ise İsrail ordusunun Filistin halkı üzerindeki istihbarat gücünü arttırarak, Filistinlileri daha kolay hedefleştiriyor.

2021 yılının Ekim ayında, 500 Google çalışanı, firmalarıyla İsrail hükümeti arasında imzalanan 1.2 milyar dolarlık "Project Nimbus" isimli projeyi eleştiren bir mektup yayınladı. Proje, İsrail hükümeti ve ordusunun Amazon ve Google'ın bulut depolama servislerini yasadışı biçimlerde kullanarak Filistin halkına ve Filistinli yerleşim bölgelerine ilişkin daha fazla bilgi toplamalarının önünü açıyordu. İlk kez 2018'de duyurulan ve 2021'in Mayıs ayında, İsrail ordusunun 250'yi aşkın Filistinliyi katlettiği süreçte uygulamaya konulan projeyle, Google ve Amazon İsrail'in Filistin'i işgalinin doğrudan müttefiki haline geldi.

500 Google çalışanı, yayınladıkları açık mektupla, Google'ın sadece İsrail ordusunun yanında yer almasından değil, ama aynı zamanda ABD ordusu, Göç İdaresi gibi kurumlarla da benzer anlaşmaların imzalanmasından ve Google, Amazon, Microsoft gibi tekellerin giderek orduların yararına çalışır hale gelmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Pek çok araştırmacı, Google ve Amazon gibi şirketlerin karı öncelediğine ve askeri anlaşmaların şirketlerin karının önemli bir oranını oluşturduğuna dikkat çekti.

Açık mektubun örgütlenmesinde önemli bir rol oynayan ve hak savunucusu kişiliğiyle şirkette ön plana çıkan Google çalışanlarından Ariel Koren, mektup yayınlandıktan sonra şirket yöneticilerinden ciddi bir mobbinge maruz kaldı. Mobbing sonrası işten atılan Koren'e destek olmak için, 15 Mart'ta yüzlerce Google çalışanı yönetime dilekçe vererek işten atma kararına itiraz etti. Google, işten atılma ve açık mektup arasında bir neden sonuç ilişkisi olduğunu reddetti. 

Koren, işten atılmadan önce bir röportajda şu ifadeleri kullanmıştı: "Google çalışanı bir Yahudi olarak, üzerimde çok derin ve ağır bir ahlaki sorumluluk hissediyorum. Çalıştığımız şirkette emeğimizin nasıl ve ne amaçlarla kullanıldığından bizler de sorumluluk duymalıyız."