21 Eylül 2024 Cumartesi

Göçmen işçinin 13 yıllık emeği gasp edilmek isteniyor

6 Şubat depremlerinde her şeyini yitiren, meslek hastalığı nedeniyle çalışaman Ahmet Hizmetçi'nin hakları gasp ediliyor. Yıllarca Suudi Arabistan'da çalışan, son 13 yılda ise Al Jeri Şirketinde oto elektirikçi olarak çalışan Hizmetçi'nin, 13 yıllık yıpranma payı ödenmiyor. Bir yıldır ücretinin hesaplanacağı ve tarafına yatırılacağını söyleyen Al Jeri Şirketi türlü gerekçelerle Hizmetçi'yi oyalıyor. Ahmet Hizmetçi, dayanışma çağrısı yaparken şirketin de hakkı olan ücreti ödemesini istedi.

Suudi Arabistan'da bulunan Al Jeri Şirketinde çalışan ve hakları gasp edilen depremzede işçi Ahmet Hizmetçi'nin emek mücadelesi sürüyor. 30 yılı aşkın bir süre Arabistan'da çalışan hizmetçi son olarak 2009-2022 yılları arasında Al Jeri uluslararası taşımacılık şirketinde oto elektrikçi olarak çalıştı.

Geçen yıl Al Jeri şirketinin ve THY'nin dönüş biletlerini karşılıklı hatalı kesmesinden dolayı ülkeye geri dönemeyen Hizmetçi, çalışma izninin dolması bahane edildi, izni yeniden çıkarılmadı. Hizmetçi'nin 13 yıl çalışarak hak ettiği tazminatı/yıpranma payı bir yıldır çeşitli gerekçelerle ödenmiyor. Üstelik, Hizmetçi'nin alması gereken ücret şirket ile arasında düzenlenen sözleşmede de geçiyor.  

On binlerce kişinin iktidarın politikaları nedeniyle katledildiği, yaşayanların ise açlık ve yoksulluğu mahkum edildiği 6 Şubat merkezli depremlerde her şeyini yitirdi Hizmetçi. Antakya'da yaşayan ve kardeşleri yardımıyla bir konteynırda yaşamaya çalışan ve mesleğinden kaynaklı yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan Hizmetçi, Emeğin Gücü Derneğiyle hakkını arıyor.

Riyad ve sanayi kenti Damman'da merkezleri bulunan şirketin yetkilileri ve muhasebe birimleri Hizmetçi'yi oyalıyor. Kısıtlı kurduğu iletişimde kendisine paranın hesaplanıp ödeneceği belirtilerek bir banka hesabı açması istendi. Hesabı açtıran Hizmetçi'ye, şirket tarafından "iki ülke arasındaki hukuktan kaynaklı ödeme böyle yapılamaz" iddiasıyla parası ödenmedi, kendisine şirket bünyesinde çalışan bir başka Türkiyeli personele vekaletname çıkarttırması böylelikle tazminatını yatırabileceklerini söylediler. Vekaleti şirkete ileten Hizmetçi, buna rağmen bir yıldır hala oyalanıyor.

Emeğin Gücü Derneği aracılığıyla sosyal medyadan çağrı yapan Hizmetçi, "Depremzedeyim. Her şeyim gitti, evim, eşyam yok. Kardeşlerimin yardımıyla çalışıyorum, borcum da çok. Şirketten ricam hakkımı vermeleri. Çok zor durumdayım. Hastayım çalışacak durumum yok" dedi.