22 Eylül 2024 Pazar

GİK-DER Ruandalı göçmenler için açlık grevi başlattı

Göçmen İşçiler Kültür Derneği, İngiltere'nin göçmenleri Ruanda'ya gönderme kararına karşı iade merkezinde tutulan ve açlık grevi başlatan 17 göçmenle dayanışma amacıyla üç günlük açlık grevi başlattı.

İngiltere, göçmenleri Ruanda'ya göndermek üzere geri gönderme merkezlerinde tutuyor. Geri gönderme kararının durdurulması talebiyle açlık grevine başlayan 17 göçmene Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER) destek verdi. Dernek binasında yapılan açıklamanın ardından üç günlük açlık grevi eylemi başlatıldı.

Açlık grevi eylemcileri adına açıklama yapan Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) İngiltere Dönem Sözcüsü Helin Peköz, Ruanda'ya gönderilmek istenen mültecilerle ilgili üç günlük açlık grevine başladıklarını söyledi.

Johnson hükümetinin "yasadışı" diye tabir ettikleri yollarla İngiltere'ye gelen göçmenleri geri göndermek için yasa düzenlemesi yapmaya çalıştığını belirten Peköz, ilk grupta Ruanda'ya gönderilecek 17 mültecinin açlık grevi eylemine başladığını hatırlattı. Göçmen örgütü olan GİK-DER'in mültecilerle dayanışma amacıyla açlık grevi eylemi başlattığını kaydeden Peköz, "Siyasal sığınma ve mültecilik insan hakkıdır ve savunulmalıdır" dedi.

Güvende yaşamak için İngiltere'ye gelen göçmenlerin sınırdışı edilmesinin insanlık suçu olduğunu kaydeden Peköz, bu suça ortak olmayacaklarını vurguladı, "Çünkü bu saldırı belli bir gruba değil bütün göçmenlere karşı ırkçı bir uygulamadır. Her gün sınırlarına daha yüksek duvarlar ören, Avrupa'nın sınırlarını adeta bir kale gibi savunan ve silahlanan, göçmenleri çeşitli biçimlerde sınırlarda katleden, geri iten Avrupa devletleri ve Britanya'nın bu uygulaması illegaldir" dedi.

Göçmenlerin geri gönderilmesi engellenemez ve etkili bir dayanışma hareketi geliştirilemezse saldırının boyutlanarak tüm göçmenleri içine alacağına dikkat çeken Peköz, göçmenlere yönelik saldırganlığın arttığına işaret etti. Peköz, açlık grevindeki göçmenlere yönelik "eğer yemek yemezseniz sizi daha erken göndeririz" tehdidinde bulunan Johnson hükümetine karşı açlık grevi eylemini her alana yayma çağrısında bulundu. Açıklamada ayrıca 12 Haziran Pazar günü Gatewick geri gönderme merkezi önünde yapılacak eyleme katılım çağrısında bulunuldu.