22 Eylül 2024 Pazar

GİK-DER: Birleşik Krallık'ın siyasi krizine karşı çözüm mücadelede

Yedi haftada 3 başbakan değiştiren Birleşik Krallık hükümetinde son olarak başa gelen Rishi Sunak'ın işçi, emekçi ve göçmen düşmanı olduğunu belirten GİK-DER, Muhafazakar Parti iktidarının krizine karşı çözümün örgütlü mücadelede olduğunu vurguladı. Hükümete istifa çağrısı yapılan açıklamada, ezilenlere safları sıklaştırarak hükümetin krizini derinleştirme çağrısında bulunuldu.

Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER), Birleşik Krallık'ta Başbakan Liz Truss'ın istifası sonrası Muhafazakar Parti tarafından Rishi Sunak'ın başbakan olarak atanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'İŞÇİ VE EMEKÇİLER AÇLIĞA SÜRÜKLENİYOR'
"Çıkılmaz bir siyasi kriz içerisinde bulunan Britanya siyaseti, bir seçim döneminde üç başbakan, sayısız bakan tüketti. Hindistan'ın sömürgeleştirmesi sürecinde işbirlikçi kastın üyesi zengin bir ailenin çocuğu olan Rishi Sunak, Britanya tarihinin en zengin başbakanlarından biri olarak tarih sayfalarına geçti" denilen açıklamada, bu esnada Birleşik Krallık'taki işçi ve emekçilerin açlığa ve sefalete sürüklendiği vurgulandı.

'SUNAK LGBTİ+ DÜŞMANI'
Sunak tarafından ilan edilen bakanlar kabinesinin Johnson hükümeti çizgisini devam ettirdiği belirtilen açıklamada, İçişleri Bakanlığı'na getirilen Suella Braverman'in azılı bir göçmen düşmanı ve faşist olduğu vurgulandı. Braverman'ın göçmenlerin Ruanda'ya gönderilmesi planına dönük ısrarı hatırlatılan açıklamada, kendisinin aynı zamanda eşcinsel evliliğe karşı olduğu, LGBTİ+ düşmanı olduğu dile getirildi.

Rishi Sunak'ın Suella Braverman'i İçişleri Bakanı yaparak göçmenlere savaş açtığı belirtilen açıklama, şöyle devam etti: "Fakat bu siyaseti uygulayabileceklerini zannediyorlarsa fena halde yanılıyorlar. Hayal ettikleri o insanlık dışı uygulamaları hayal dünyalarında görmeye devam edecekler ve kaderleri bir öncekileri gibi olacak. İktidarın krizi ve siyasi çıkmazına karşı çözüm örgütlü mücadelede, göçmenlerin, emekçilerin, kadınların ve gençlerin, LGBTİ+'ların birleşik mücadelesinde. Yeni hükümetin saldırılarına karşı safları sıklaştırarak hükümetin krizini derinleştirelim!"