23 Eylül 2024 Pazartesi

GİK-DER: 1 Mayıs'ta sokaklardayız

GİK-DER, emperyalist savaş ve kapitalist sömürüye karşı 1 Mayıs'ta sokaklara çağırdı. 

Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER), 1 Mayıs'ı 2022'nin dünyada savaşın kızıştığı, kapitalist sömürünün ise katmerleştiği, yoksulluğun ve yoksunluğun gün geçtikçe daha hissedilir hale geldiği bir süreçte karşılandığını kaydetti.

Ukrayna'da emperyalistler arası dalaşın başta Ukrayna'lı emekçiler gelmek üzere, Asya ve Avrupa'da yaşayan halkları hızlı bir biçimde yıkıma uğrattığı kaydedilen açıklamada, "ABD, Birleşik Krallık ve AB'nin NATO'sunun Rusya'yı kuşatma stratejisine karşın Rusya kendi emperyalist çıkarlarını savunmak üzere karşı saldırıya geçti. Yükselen savaş çığlıkları ve savaş tamtamları emperyalistlerin daha kapsamlı, halklar bakımından daha yıkıcı bir savaşın hazırlığında olduğunu bir kez daha gösterdi. Boris Johnson iktidarı ise ABD ile birlikte savaş kışkırtıcılığının başını çekiyor, savaş mühimmatı ve ödeneği dahil militarizmin keskin savunucusu ve eylemcisi oluveriyor. Britanya'da ise dünyanın bütününde olduğu gibi zamlar, enflasyon ve yaşam pahalılığı emekçilerin, esnafların ve halk gençliğinin boynunu büküyor. Fahiş kira fiyatları, petrola ve gaz-elektriğe zam insanları evsizliğe, sağlık dışı yaşam koşullarına itiyor" denildi.

Göçmen emekçiler, kadınlar ve gençler, mülteciler ve sığınmacıların ırkçılık da dahil eşitsizliği daha da fazla hissettiğinin altı çizilen açıklama, şöyle devam etti: "Hizmet sektöründe çalışan emekçi kadınlar ve emekçiler, pandeminin yükünü ve sorumluluğunu, yıkıcılığına en fazla maruz kalmalarına karşın güvencesizliğe itiliyorlar. Ankara Antlaşması ile Britanya'ya göçenler ise, kendi hallerine bırakılarak güvencesiz ve taşeron işçiliğe, tanımın tam anlamıyla ücretli köleliğe itiliyorlar. Köleliğe denk düşen çalışma saatleri ve ücretlere çalıştırılıyorlar.

1 Mayıs'ta bütün bu koşullara karşı, emperyalist savaş ve kapitalist sömürüye karşı sokaklarda olacağız:
🔹 Emperyalist savaşa son.
🔹 Rusya Ukrayna'dan geri çekilsin.
🔹 NATO dağıtılsın.
🔹 Savaşa değil, sağlığa, kamuya ve eğitime bütçe.
🔹 Savaş ödenekleri ve askeri yığınak derhal sonlandırılsın.
🔹 Zamlar geri alınsın, güvenceli iş ve yaşam koşullarına dönük saldırılar sonlandırılsın! Konut spekülasyonu yasaklansın.
🔹 Irkçı yeni göçmenlik yasası ve polis yasası derhal geri çekilsin."