16 Eylül 2024 Pazartesi

Gıda işkolunda son 10 yılda 407 işçi, iş cinayetinde katledildi

Gıda işkolunda 2013-2024 yılları arasında 33’ü kadın en az 407 işçinin iş cinayetinde katledildiğini belirten İSİG Meclisi, 14 yaş ve altı 7 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 17 çocuk/genç işçinin de yaşamını yitirdiğini ekledi. 

İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi, gıda işkolunda son 11 yılında en az 407 işçinin iş cinayetinde katledildiğini kaydetti. İSİG Meclisi raporunda İstanbul Çatalca’da 19 Temmuz’dan beri hakları için direnen TekGıda-İş üyesi Polonez işçilerini selamladı, işçilerin haklı mücadelesinin yanında olduklarını da ekledi. 

Gıda işkolunda meydana gelen iş cinayetinin ezilme, göçük, trafik servis kazası, yüksekten düşme, zehirlenme, boğulma, patlama, yanma, kalp krizi, beyin kanaması, şiddet, elektrik çarpması, intihar, kesilme-kopma, Covid-19, nesne çarpması-düşmesi ve diğer nedenlerden dolayı meydana geldiği belirtilen raporda; "Makineye bir uzvunu kaptırma sonucu sıkışma, çok ağır yük ve forklift gibi iş makinelerinin altında kalma ya da çarpması, asansörde kabin ile duvar arasında sıkışma gibi ezilmeler ölüm nedenlerinde ilk sırada geliyor. İşçi servisleri ya da çoğunluğu işyerine ait araçlarla yapılan trafik kazaları ikinci sırada. Siloda, araçta, iş makinesinde ya da işyerinin üst katlarında çalışırken yüksekten düşmeler; kimyasal madde nedenli zehirlenmeler; yangın, kimyasal madde nedenli, siloya düşme nedenli boğulmalar; patlama ve yanmalar diğer öne çıkan ölüm nedenleri" olduğu da belirtildi.

33 KADIN VE 374 ERKEK İŞÇİ İŞ CİNAYETİNDE KATLEDİLDİ
Gıda işkolunda iş cinayetlerinin 33 kadın ve 374 erkek işçi olarak gerçekleştiği belirtilen raporda, "Ölen kadın işçiler silo; fırın; soğuk hava, fındık ve patates depoları; tavuk-hindi, makarna, konserve, süt, narenciye-kayısı paketleme, meyve suyu, dondurma, mantar ve şeker fabrikalarında çalışıyordu" ifadeleri yer aldı.

İŞ CİNAYETİNDE ÇOCUKLAR KATLEDİLDİ
Gıda iş kolunda 14 yaş ve altı 7 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 17 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 88 işçi, 30-49 yaş arası 174 işçi, 50-64 yaş arası 79 işçi, 65 yaş ve üstü 7 işçi ve yaşını bilinemeyen 35 işçinin hayatını kaybettiğinin altı çizilen raporda, "Ölen işçilerin 24’ü çocuk işçi. Yüzde 6’lık oranla gerek tüm işkollarına gerek sanayiye göre daha yüksek bir çocuk işçi ölüm oranı var. Yaşından dolayı çalıştırılması yasak olanlar dahil tüm çocuk işçiler, iş öğrenme ya da hafif işlerde değil, diğer işçiler gibi işin tamamını yaparken hayatlarını kaybettiler" vurgusu yapıldı.