20 Eylül 2024 Cuma

Gıda-İş: Asgari ücret en düşük memur maaşına yükseltilsin

DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası, enflasyon ve döviz kuru karşısında eriyen asgari ücretin en düşük memur maaşına yükseltilmesini istedi.
DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası, enflasyon ve döviz kuru karşısında eriyen asgari ücretin yükseltilmesi talebiyle İstanbul Avcılar'da basın açıklaması yaptı.
 
Açıklama öncesi halkın yaşadığı yoksulluğa dikkat çekmek için tencerede taş kaynatıldı. Mizansenin ardından Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan basın açıklamasını okudu. Aslan, "İşçileri enflasyona ezdirmeyeceğiz, diyenler asgari ücret artışına gelince bütçe sarsılmasın diye düşük zam yaptılar" dedi.
 
İşçi ve emekçilerin artık evlerine yiyecek, giyecek alamaz duruma geldiğini söyleyen Aslan "Gerçek enflasyon yüzde 50'lerin üzerinde. Asgari ücret de en az yüzde 50 erimiştir. Asgari ücret eylül ayını da kapsayacak biçimde en az 2000 TL yapılmalıdır" diye belirtti.
 
Aslan, "Hükümet elindeki bütün kaynakları patronlara teşvik olarak aktardı. Yetmedi işsizlik fonunu da patronlara aktardılar. İşçi ve emekçilerin cebinden elinizi çekin. Artık kasaları patronlara açmaktan vazgeçin, kaynakları işçi ve emekçilere aktarın" diye kaydetti.
 
Hükümetin 'kriz yok' diyerek halktan fedakarlık istendiğini ifade eden Aslan, "Madem kriz yok neden fedakarlık istiyor. Biraz da siz fedakarlık yapsanız ne olur? Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yaptığı zam 30 asgari ücret tutarında. Bugün fedakarlık yapması gerekenler başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere patronlardır" dedi.
 
Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Eski sistemde istediğimiz yasaları çıkaramıyoruz diyorlardı. Sistem değişti hep patronlardan yana yasalar çıkardılar. Emekçiler için yasa çıkarmıyorlar. Son örnek emeklilikte yaşa takılanlardır.
 
"Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan işçiler lehine bir karar çıkması mümkün değildir. Komisyonun yapısı değiştirilmelidir. Asgari ücret ocak ayı itibariyle en düşük memur maaşı düzeyine yükseltilmelidir. Krizden kaynaklı işten atmalar ve ücretsiz izinler son bulmalıdır."