4 Ekim 2024 Cuma

'Gıda enflasyonu can yakıyor'

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü, Covid-19 salgınıyla mücadelede gıda ve temiz suya erişimin son derece önemli olmasına rağmen, asgari ücretin açlık sınırının altında kalan Türkiye'e gıda enflasyonunun can yaktığını kaydetti. 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü, gıda enflasyonuna ilişkin açıklama yaptı. 

Covid-19 salgınıyla mücadelede sağlık gıda ile temiz suya erişimin gerekliliğinin altını çizen Üzümcü, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı Türkiye'de gıda harcamalarının çok büyük bir kesim için en fazla harcama kalemi olduğu ve hane bütçesinde önemli bir paya sahip olduğu belirtti. 

'GEÇEN YILIN ENFLASYON VERİLERİNE GÖRE ARTIŞ VAR'
TÜFE (Gıda ve Alkolsüz İçecekler) yüzde 20,60 ile OECD Ülkerleri arasında lider durumda olan Türkiye'de,  Yİ-ÜFE (Gıda Ürünleri) yüzde 24,88 olduğuna dikkat çeken Üzümcü, "Tarım ve Orman Bakanlığı 2021 Ocak ayı enflasyon verilerine göre, geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla ayçiçek yağı yüzde 51,86, tavuk eti yüzde 28,29, ekmek yüzde 20,80, karnabahar yüzde 100,85, ıspanak yüzde 83,92, portakal yüzde 70,78, kıvırcık yüzde 59,95, patlıcan yüzde 52,07, kabak yüzde 49,34, çarliston biber yüzde 49,16 ve domates yüzde 42,28 artış göstermektedir" dedi. 

'BU OLUMSUZ GİDİŞE DUR DEMEK GEREK'
Bu olumsuz gidişe dur demek, her koşulda üretmeye devam etmek, üretimi ve üreteni destelemek zorunluluğu olduğunun altını çizen Üzümcü, şöyle devam etti: "Meralarımızı ve tarım arazilerimizi korumadan ve sürdürülebilir kılmadan, küçük aile işletmeleri, yerel tarım ve yerli üretimi destekleyici politikalar uygulanmadan, biyoçeşitliliğe ve yerel tohumlarımıza sahip çıkmadan, üretici, tüketici ve dağıtıcı kooperatiflerin yaygınlaştırılmasını sağlamadan, gıda egemenliği ilkelerine dayalı bir tarım politikasını derhal hayata geçirmeden gıda enflasyonuna dur diyemeyiz. Sorun önemlidir ve gittikçe derinleşmektedir. Çözüm ortada ve nettir. Yapılması gereken, yönetici konumunda bulunanların tercihlerini toplumsal refahtan ve halktan yana kullanmalarıdır."