Ghali yeniden Sahrawi Arap Demokratik Cumhuriyetinin başkanı seçildi
Sahrawi Arap Demokratik Cumhuriyeti'nin mevcut başkanı ve Polisario Cephesi'nin Genel Sekreteri Brahim Ghali, yüzde 69 oy alarak her iki göreve de yeniden seçildi.
Sahrawi Arap Demokratik Cumhuriyeti'nin (SADC) mevcut başkanı ve Polisario Cephesi'nin Genel Sekreteri Brahim Ghali, yüzde 69 'luk destekle üç yıllık yeni bir dönem için her iki göreve de yeniden seçildi. Polisario Cephesi'nin 16. Kongresi son yönetimin bilançolarını onayladı, Sahrawi Temel Yasası'nda yapılacak değişiklikleri belirleyerek 27 üyeli yeni yönetim kurulunu seçti. Ghali, 563 oy alan rakibi Bachir Mustafa Sayed'e karşı 1253 oy ile kazandı.
Polisario Cephesi 16. Kongresi 13-20 Ocak tarihleri arasında Cezayir'in Tindouf kentinde kurulan beş Sahrawi mülteci kampından biri olan Dajla'da "işgalciyi kovmak ve egemenliği sağlamak için silahlı mücadeleyi yoğunlaştırmak" sloganıyla gerçekleştirildi.
GHALİ: BARIŞA BAĞLIYIZ ANCAK BİZE SAVAŞ DAYATILIYOR
Kongrenin açılışında konuşan Ghali, Sahrawilerin barışa bağlı olduklarını ancak kendilerine savaşın dayatıldığını yineleyerek, bir sonraki Kongre'nin önceliğinin orduyu güçlendirmek olduğunu belirtti.
"Öncelikli görev Sahrawi Halk Kurtuluş Ordusu'nu güçlendirmek, ona gerekli insan ve malzeme kaynaklarını sağlamaktır. İşgalci güç, Sahrawi sivillere ve komşu ülkelere saldırmak için dünyanın en gelişmiş silahlarını kullanıyor" dedi ve İsrail casus yazılımı Pegasus ile Fas ve İsrail arasındaki 13 Ocak'ta yapılan savunma ve istihbarat işbirliği anlaşmasına atıfta bulundu.
'SİLAHLI MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Brahim Ghali seçimlerin ardından yaptığı açıklamada da, "Fas'ın müzakere konusundaki isteksizliği karşısında silahlı mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız" dedi. Kasım 2020'de Fas, Sahra Çölü'nü Atlas Okyanusu'na bağlayan ve "Guerguerat yarığı" olarak bilinen bölgede Sahra halkını tekrar bombalayarak savaşı yeniden alevlendirdi. Silahlı çatışmaların yeniden başlaması ve Covid-19 salgını ile Ukrayna'daki savaş nedeniyle mülteci kamplarına ikmalde yaşanan zorluklarla karşı karşıya kalan Ghali, Sahra halkı arasında birlik ve beraberlik çağrısında bulundu ve "Polisario Cephesi nerede olurlarsa olsunlar her bir Sahrawi'ye aittir, çünkü Cephe, Sahrawi halkının ruhudur" dedi.
73 yaşındaki Ghali bir savaş gazisi ve Polisario Cephesi'nin kurucularından biri. Smara'da 19 Ağustos 1949'da doğan Ghali ilk kez 2016 yılında, yaklaşık 40 yıl boyunca siyasi örgütün başında kalan Mohamed Abdelaziz'in ölümünün ardından yapılan olağanüstü kongrede Polisario Cephesi Genel Sekreteri seçildi.
Brahim Ghali, Polisario Cephesi ve SADC başkanı olmadan önce 1998-1999 yılları arasında işgal altındaki topraklar bakanı ve 1999-2008 yılları arasında İspanya'da Polisario Cephesi temsilcisi olarak görev yapmıştı. 30 yılı aşkın süredir devam eden ateşkesin sona ermesinin ardından düzenlenen ilk kongrede göreve getirilen Ghali'nin, önümüzdeki birkaç hafta içinde başbakanın kim olacağını açıklaması ve yeni bir kabine ataması yapması bekleniyor.
İKİLİ OYUN
Kongrenin sonuç bildirgesinde Polisario Cephesi, İspanya hükümetinin tutum değişikliğini kınayarak İspanya Başbakanı Pedro Sánchez'e, "adaletsizliği giderme yönünde yatırım yapmasını ve Sahra halkının İspanya devletinin sorumlusu olduğu trajik çilesine son vermesi" çağrısında bulundu.
Batı Sahra'yı 1975 yılına kadar sömürge olarak elinde tutan İspanya, Sahrawiler ve Faslılar arasındaki silahlı çatışmada hala idari güç olarak görülüyor. Sánchez yönetimindeki Sosyalist İşçi Partisi hükümetinin yükselişiyle birlikte, İspanya hükümetinin Sahra tarafına daha sıcak bakması beklenirken, Sánchez Fas Krallığı'nın yanında yer aldı.
Fas, İspanya'nın Avrupa Birliği dışındaki ana ticaret ortağı ve İspanya ihracatının yüzde 45'ini Afrika kıtasına yapmaktadır. Brahim Ghali'ye göre bu, 1970'lerde bağımsızlık savaşını kaybettikten sonra Fas ve Moritanya ile Batı Sahra toprakları üzerindeki haklarını "devreden" bir anlaşma imzalayan İspanya'nın ikinci ihanetiydi.
Polisario Cephesi lideri, "İspanya'nın içişlerine karışmıyoruz (...) [İspanya devleti] kendisini uluslararası yasallığa ve Sahra davasına karşı tarihi, ahlaki ve yasal sorumluluğuna göre düzeltmeli ve bu doğrultuda hareket etmelidir" dedi.
Daha Ekim 1975'te Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Batı Sahra'nın Fas ve Moritanya tarafından ilhak edilmesinin yasal dayanağı olmadığına hükmetmiş ve davayı Lahey Mahkemesi'ne taşımıştı.
Mahkemelerde yenilgiye uğrayan Fas Kralı 2. Hasan, 350 bin sivil ve askeri personeli Sahra bölgesini işgal etmek ve sömürgeleştirmek üzere göndererek Batı Sahra'ya Yeşil Yürüyüş'ü başlatmıştı.
YENİ SALDIRILAR
20 Ocak'ta Sahrawi Halk Kurtuluş Ordusu (PLAE) Batı Sahra'nın Al Mahbas bölgesindeki Fas güçlerini bombaladığını bildirdi.
Saguía el Hamra ve Altın Nehir'in Kurtuluşu için Halk Cephesi (Polisario) 1973 yılında Bağlantısızlar Hareketi'nden (NAM) esinlenerek kuruldu. Amaçları Sahralı siyasi hareketleri ve partileri İspanya'dan bağımsızlık mücadelesi etrafında tek bir siyasi yapıda birleştirmekti.
Sahrawi Arap Demokratik Cumhuriyeti'ni 27 Şubat 1976'da ilan eden Cephe, Cezayir'in Moritanya ve Batı Sahra sınırına yakın Tindouf kasabasında sürgünde bir hükümet kurdu.
Buna ek olarak Fas Krallığı, Tel Aviv'in tavsiyesiyle, her 2 km'de bir üsleri bulunan ve 150 binden fazla Faslı asker tarafından korunan 2 bin 700 km'lik bir duvar inşa etti. Sınırdan geçişleri engellemek için duvarın her tarafında yaklaşık 10 milyon kara mayını döşendi. Her yıl Sahrawiler, kurtarılmış bölge içinde patlayan Fas mayınları nedeniyle ölmekte ve sakat kalmaktadır.
Fas, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İsrail'den zımni destek alırken, Sahra Cumhuriyeti Cezayir, Güney Afrika ve İran'dan askeri destek almaktadır.
ABD'Lİ SİSON FAS VE CEZAYİR'İ ZİYARET ETTİ
Geçtiğimiz Cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütlerden Sorumlu Müsteşarı Michele Sison, Cezayir ve Fas'ı ilk kez ziyaret etti. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Sison'un ziyaretinin amaçlarından birinin iki ülkenin BM İnsan Hakları Konseyi'ne dahil edilmesi için çalışmak olduğu ve bu amaçla Washington'un Birleşmiş Milletler Sahra Halkına Yardım Misyonu'na (MINUSRO) desteğini açıkça ortaya koyduğu belirtildi. ABD, Fas'ın Sahra sorununun çözümüne yönelik önerisini desteklediğini açıklamıştır.