5 Ekim 2024 Cumartesi

'Gezi direnişi ve düşlerimizi kirletemezsiniz'

Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkındaki davanın istinaf, Çarşı grubundan 35 kişi hakkındaki davanın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından birleştirilen dosyaların ilk duruşması bugün görülüyor. Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapıldı, Gezi direnişinin yargılanmasına izin verilmeyeceği belirtildi.

Erdoğan'ın sıklıkla rüyalarına giren Gezi ayaklanmasının ardından açılan davalardan biri daha bugün İstanbul Adliyesi'nde görülüyor. Aralarında Osman Kavala, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'dan 51 kişinin yargılanmak istendiği davanın ilk duruşması İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlıyor. Duruşma öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapan Taksim Dayanışması, "Gezi'yi kirletemezsiniz. Bu davayla birlikte milyonlarca insan yargılanmak isteniyor" diye belirtti.

"Gezi umuttur, umut yargılanamaz" yazılı pankartın açıldığı açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Zeynel Özen, Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan ile CHP'li vekiller katıldı.

'GEZİ'Yİ KİRLETEMEZSİNİZ'
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancılar Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar, Gezi direnişinin tarihsel ve meşru gerçekliğinin çarpıtılarak karalanmak istendiğine işaret etti. Atlar, "Sonunu bildiğimiz bir film, aynı kurgu iddialar ve figüran tanıklarıyla yeniden gösterime alınmak isteniyor. Son derece açık ve net bir şekilde bir kez daha ifade edelim; Gezi'yi kirletemezsiniz" dedi.

'HAKLIYIZ'
Milyonların katıldığı Gezi ayaklanmasının parklarda, meydanlarda, sokaklarda özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için ortaya konulan bir direniş olduğuna dikkat çeken Atlar, "Bu ülkenin eşitlik, özgürlük ve adalet umudunu kirletmenize izin vermeyeceğiz. Abdocan'ın, Mehmet'in, Ethem'in, Medeni'nin, Hasan Ferit'in, Ali İsmail'in, Ahmet'in ve Berkin'in düşlerinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü haklıyız. Gezi'de yaşam alanlarımızı, kentsel hafızamızı savunurken ne kadar haklıysak, bugün barınma hakkını savunurken o kadar haklıyız" diye konuştu.

Gezi davasıyla birlikte milyonlarca insanın yargılanmak istendiğini vurgulayan Atlar, şöyle devam etti: "2017 yılından bu yana somut hiçbir delil olmadığı halde siyasi bir tutsak olarak tutukluluğu devam eden Mehmet Osman Kavala bir kez daha yargılanmak isteniyor. Yeryüzündeki tüm renklere sahip çıkan Gezi Direnişinin siyah ve beyazı olan 'Çarşı' ailesi bir kez daha yargılanmak isteniyor. Bu beyhude çabanıza izin vermeyeceğiz. Çünkü haklıyız; dayanışma, paylaşma, emek, yargılanamaz."

DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİ
Yargıtay'ın bozduğu 35 sanıklı Çarşı davası ile İstinaf Mahkemesi'nce bozulan Osman Kavala, Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkındaki dava bozma kararlarının ardından birleştirilmişti. Birleştirilen ve 51 kişinin bulunduğu davanın ilk duruşması bugün İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.