4 Ekim 2024 Cuma

Gergerlioğlu: Çıplak aramacılar ve işkenceciler yargılanacak

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, çıplak arama işkencesinde bulunanların yargılanacağını kaydetti. Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Gergerlioğlu, çıplak arama işkencesini duyurduğunda kendisini "terörist" olmakla suçlayan iktidarın, yönetmelikte adını "detaylı" olarak değiştirerek çıplak arama işkencesini kabul ettiğine dikkat çekti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis'te iktidarın her fırsatta reddettiği ancak yönetmelikte adını "detaylı arama" olarak değiştirerek kabul ettikleri çıplak arama işkencesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Çıplak arama işkencesini anlatanlara, bu insanlık dışı uygulamaya karşı mücadele edeceğinin  sözünü verdiğinin altını çizen Gergerlioğlu, "Ve bir gündem oldu Mücella Yapıcı, Gezi direnişinde, sekiz yıl dört ay aradan sonra, çıplak arama konusunda 3 polisi üç yıldan on iki yıla kadar Türk Ceza Kanunu'ndaki işkence maddesiyle mahkemeye verdi. Sekiz yıl dört aylık bir direnme sonrasında polisler hakkında işkenceden dava açıldı, sürüyor; umarım sonu gelir" dedi.

AKP Milletvekili Özlem Zengin'in Uşak Emniyet Müdürlüğü'nde çıplak arama işkencesine maruz kalan kadınlara ilişkin "niye bir yıl beklemiş, suç duyurusu yapmamış" sözlerine işaret eden Gergerlioğlu, "Onu bile yanlış biliyordu. Kendisine Uşak Emniyeti yanlış bilgi vermiş, o bilgiyle hareket ediyor, doğruyu araştırmıyor. Aslında çıplak aramadan üç ay sonra suç duyuruları yapmışlardı. Niye gecikmişlerdi? Türkiye nasıl bir ülke arkadaşlar? Bakın, Aslıhan Gençay var, Sivas Açık Cezaevinde çıplak aramayı reddettiği için dayak yedi, kapalı cezaevine gönderildi, bir gazeteci. Üstüne ne yaptılar, biliyor musunuz? Altı ay yedi gün ceza yedi çıplak aramaya karşı direndiği için" ifadelerini kullandı. 

Gazeteci Sibel Hürtaş'ın da Meclis önünde baro başkanlarının direnişini takip ederken gözaltına alındığını ve polis arabasında cinsel tacize uğradığını, şikayetçi olmasına rağmen hakkında dava açıldığını anımsatan Gergerlioğlu, şöyle devam etti: "Şunu çok iyi bilin çıplak arama yapanlar yargılanacak. Nereden mi biliyorum. Arjantin'de eski bir işkenceci yarbay kaçıyormuş, polis onu nerede yakalamış biliyor musunuz? Evindeki dolabın içinde yakalamış. Şimdiki işkenceciler, çıplak aramacılar da böyle yakalanacak. Bunu herkes çok iyi bilsin. Şu anda, şunu çok net söyleyeyim, güneş balçıkla sıvanmaz. Ben bu hakkı, hakikati söylerken bana 'Yalancı' her türlü 'Terörist, şu, bu' diyordunuz ama yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Bunu da herkes bilsin."