21 Eylül 2024 Cumartesi

Gentes işçilerinden DEİK önünde eylem

Gentes işçileri direnişlerinin 14. gününde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) önünde basın açıklaması yaptı. Ardından sorunları anlatan mektubu DEİK yönetimine vermek isteyen İYİ-SEN yöneticileri, muhatap bulamadı.

Gentes Şirketler Grubunun Cezayir'deki inşaatında çalışıp memlekete dönen inşaat işçileri aylardır ücretleri ödenmediği için direniş başlattı. Direnişin 14'üncü gününde İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN), Gentes işçileriyle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında Gentes şirketinin yurtdışındaki ticari faaliyetlerinde ve ihale süreçlerinde DEİK'in destek olduğu Gentes patronu İzzet Ekmekçibaşı'nın DEİK Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanlığının yürüttüğünü işçilerinin ücret gasplarında kendilerinin de sorumlu olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamanın ardından İYİ-SEN, DEİK yönetimine yaşanan ücret gaspından kurumlarının da sorumlu olduğunu ve konuyla ilgili kendi kurumlarının da adım atmasını içeren bir mektup teslim etmek istedi.

DEİK genel merkezi, yönetimden kimsenin bulunmadığı ve yönetim adına mektubu almaya kimsenin de yetkisi olmadığını gerekçe göstererek mektubu almadı.

İYİ-SEN, "Günlerdir ailelerinden uzakta soğukta hakları için mücadele eden işçilerin taleplerini içeren bir mektubu dahi almayan DEİK yönetimi neden korkmaktadır" diye sordu.

DEİK önünde gerçekleştirdiği eylemden sonra DEİK konuyla ilgili resmi sitesinde açıklama yayınladı. Gentes Şirketler Grubuyla bağlantılarının olmadığını yalnızca binlerce üyelerinden biri olduğunu şu ifadelerle savundu: "Bilinmesini isteriz ki; DEİK olarak, binlerce üyemiz arasında yer alan özel bir firmayla ilgili bu hadisenin, kurumumuz ile hiçbir ilgisi ve en ufak bir bağlantısı bulunmamaktadır."

DEİK geçtiğimiz Temmuz ayının sonunda Shearton Otel'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Gentes patronuyla birlikte toplantı gerçekleştirdiğini ifade eden İYİ-SEN, "Gentes'in yurtdışında ticari faaliyetlerine destek olmuştur" dedi.

İYİ-SEN, "Gentes Şirketler Grubu patronu Izzet Ekmekçibaşı DEİK'in yalnızca üyesi değil geçmişte Türkiye-Rus İş Konseyi Başkanı bugünde Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanlığını yürütmektedir. DEİK yalan beyanda bulunarak inşaat işçilerini sömüren Gentes patronunu korumaya ve sorumluluktan kaçmayı çalışmaktadır. DEİK yönetim kurulunu ve devlet tarafından atanan yönetim kurulu başkanını uyarıyoruz. Yurtdışında inşaat ihaleleri alması için desteklediğiniz şirketlerin yurtdışında işçilerinin emeğini gasp etmesinden sizlerde sorumlusunuz. DEİK Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı İzzet Ekmekçibaşı'nın tüm inşaat işçilerinin ücretlerini derhal ödemesi konusunda sizlerin de adım atmasını bekliyoruz" diye kaydetti.