23 Eylül 2024 Pazartesi

Genel-İş üyeleri işyerlerinden seslendi: Torba yasayı geri çekin

25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı ve diğer haklarını gasbedecek torba yasaya karşı eylemler sürüyor. Genel-İş üyeleri işyerlerinde açıklamalar yaparak torba yasayı protesto etti.

25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatını gasbedecek torba yasaya karşı eylemler sürüyor.

İZMİR
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıran torba yasa teklifine karşı çeşitli işyerlerinde basın açıklaması yaptı.

Genel-İş İzmir 2, 5, 7 ve 8 No'lu Şubeler örgütlü olduğu Bornova Belediyesi fen işleri şantiyesi ve parkbahçelerde, Çiğli Belediyesi şantiyesinde, Konak ve Karşıyaka Belediyelerinde açıklama yaparak "Torba yasayı geri çekin" dedi.

Buca Gediz'de bulunan Buca Belediyesi temizlik işçileri kortej oluşturarak Konak Belediyesi şantiyesi önünde Konak ve Karabağlar şantiyelerinden çıkan işçilerle buluştu.

İşçiler yaptıkları açıklamada, "25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yönelik torba yasa tasarısına karşı mücadelemiz sürüyor. İşyerlerindeki ve meydanlardaki eylemlerimizin ardından dün Konfederasyonumuz DİSK'in Meclis önünde yapmak istediği basın açıklaması şiddet uygulanarak engellendi. Patron örgütleri geldiğinde Meclis'in önüne kırmızı halılar serenler, işçi sınıfının itirazlarını zor kullanarak bastırmaya çalıştı. Ama nafile. DİSK'in sözü işçi sınıfının sözüdür. Dün her türlü engellemeye rağmen TBMM'de yükselen ses işçi sınıfının sesidir. Bizler dün meclisteki itirazı bugün işyerlerinde bir kere daha yükseltiyoruz" dedi.

İş yerlerinde yapılan açıklamada işçiler, "İşyerlerinde, meydanlarda ve son olarak da mecliste ifade ettiğimiz bu yasa teklifi geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Uyarıyoruz: İşçi sınıfının sabrıyla daha fazla oynamayın! Kıdem tazminatımıza, emeklilik hakkımıza, çocuklarımızın hakkına dokunmayın! Torba yasayı geri çekin" diyerek taleplerini dile getirdiler.

ANKARA
Genel-iş Ankara 2 Nolu Şube üyeleri, Ankara'da DİSK'in Meclis önünde eylem yapmasının polis zoruyla engellenmesine tepki gösterdi. Eylemde sık sık "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan Şube Başkanı Turan Tubıkoğlu, "Patron örgütleri geldiğinde Meclis önüne kırmızı halı serenler, işçi sınıfının sesini zor kullanarak bastırmaya çalışıyorlar" dedi.

Her türlü engellemeye rağmen Meclis'te yükselenenin işçilerin sesi olduğunu belirten Tubıkoğlu, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların belirli süreli çalışmaya mahkum edemeyeceklerini dile getirdi. Belirli süreli çalışan emekçilerin kıdem tazminatının ve ihbar tazminatının olmadığını, emekli olmasının zorlaşacağını ifade eden Tubıkoğlu, "Bu ayrımcılık haksızlıktır, vicdansızlıktır. Bu yasa teklifi geri çekilene kadar eylemlerimize devam edeceğiz. İşçi sınıfının kararlılığını test etmeye çalışmayın. Baskıyla çocuklarımızın hakkını teslim etmeyeceğiz" dedi. 

DERSİM
Genel-İş Dersim Şubesi, TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanan torba yasa ile ilgili Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Genel-İş Şube Başkanı Şükran Yılmaz "Kıdem tazminatımızdan elinizi çekin! Torba yasayı geri çekin" dedi. 

Açıklamada, iktidarın kıdem tazminatına ilişkin yeni düzenlemesine tepki gösteren Yılmaz, "25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yönelik torba yasa tasarısına karşı mücadelemiz sürüyor" dedi. 

DİSK'in Meclis önünde yapmak istediği basın açıklamasına şiddet uygulanarak engellendiğini belirten Yılmaz "Patron örgütleri geldiğinde Meclis'in önüne kırmızı halılar serenler, işçi sınıfının itirazlarını zor kullanarak bastırmaya çalıştı" dedi. Her türlü engellemeye rağmen TBMM'de açıklamanın yapıldığını aktaran Yılmaz, meclisteki itirazın bugün işyerlerinde bir kere daha yükseltildiğini belirtti.

Yasa teklifi geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Uyarıyoruz: İşçi sınıfının sabrıyla daha fazla oynamayın! İşçi sınıfının kararlılığını test etmeye kalkmayın! Bizlerin baskıyla çocuklarımızın hakkını teslim edeceğimizi hayal bile etmeyin, aklınızdan bile geçirmeyin. İşçi sınıfı başta olmak üzere halkımız pandemi ile, depremle, işsizlikle ve hayat pahalılığı ile boğuşurken işinize bakın. O torba yasayı bir kenara bırakın; işimizi, aşımızı, geçimimizi, sağlığımızı koruyacak tedbirler alın! Kıdem tazminatımıza dokunmayın! Emeklilik hakkımıza dokunmayın! Çocuklarımızın hakkına dokunmayın! Torba yasayı geri çekin!"