19 Eylül 2024 Perşembe

Genel-İş Sendikası'ndan ücretlerdeki erimeyle ilgili uyarı

Genel-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, enflasyona bağlı olarak, kamu işçilerinin ücretlerinde yaşanan erimeye dikkat çekilirken, belediyelerin mali olarak bakanlığa bağlanması eleştirildi. DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında eriyen kamu işçisi ücretlerinin güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Kadroya ve belediye şirketlerine geçiş yapan işçilerin, toplu iş sözleşmelerinin güncellenmesini talep eden Genel-İş, asgari ücrette de artışa gidilmesi çağrısı yaptı.

Genel-İş tarafından yapılan açıklamada, belediyelerin gelir ve harcama yönetimlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmesi eleştirilerek, "Tüm harcamalar Bakanlık onayı ile yapılabilecektir. Bu kabul edilebilir değildir; belediyeler üzerinde ağır bir ekonomik ve yönetsel vesayet anlamına gelmektedir" denildi.

Kamu işçisine altışar aylık dönemler için ilan edilen, ücretlere yüzde 4 oranında artışın, yüksek enflasyon ve pahalılık karşısında yetersiz kaldığını belirten Genel-İş, işçilerin reel ücretlerinde erimenin yüzde 10’u geçtiğini bildirdi. Aynı durumun asgari ücret için de geçerli olduğu ifade edilen açıklamada, "Asgari ücretle çalışan milyonlarca işçi yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında son derece zor koşullardadır. Buna bir de işsiz kalma riski eklenmiştir. Yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar nedeniyle asgari ücrette artış yapılmalıdır. Cumhurbaşkanlığı Yönetimi acilen kamuya geçiş yapan yaklaşık 1 milyon işçinin ücret zamlarını güncellemeli, en azından gerçekleşen enflasyon oranında ücret artışları yapmalıdır" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında "Kamu maliyesinde yaşanan zorluklar nedeniyle belediyelere yansıyan tasarruf önlemleri işçilerin fazla çalıştırılmasına ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi gibi uygulamalara dönüşmeye başlamıştır. Kamuda 'tek hazine kurumlar hesabı' uygulamasına geçişin belediye bütçelerine getireceği kısıtlamaların farkında olmakla birlikte tasarruf denilince ilk akla gelenin belediye işçilerinin ücretleri ve hakları olmasını kabullenmiyoruz" denildi.