22 Eylül 2024 Pazar

Genel-İş: KHK ile geçiş yapan işçilerin TİS hakları sağlansın

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan KHK ile belediye şirketlerine geçişi yapılan işçilerin toplu iş sözleşmesi haklarının sağlanmasını istedi.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan yazılı açıklama yaparak KHK ile belediye şirketlerine geçişi yapılan işçilerin toplu iş sözleşmesi haklarının sağlanmasını istedi.

Çalışkan, yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle, yaklaşık 750 bin işçinin kamu kurumlarına ve belediye şirketlerine 1 Nisan 2018 tarihi itibariyle geçirildiğini hatırlattı. Kadro olarak sunulan bu düzenlemeyle işçilere gerçek anlamda bir kadro verilmediği gibi birçok hak kaybının da önünü açtığını dile getiren Çalışkan, "En başta yaklaşık 400 bin belediye işçisine ayrımcılık yapılmış ve bu işçiler belediyeler yerine belediye şirketlerine aktarılmıştır. Bunun doğrudan bir sonucu olarak belediye şirketlerine aktarılan işçiler 52 günlük ilave tediye haklarından mahrum kalmıştır. Bunun yanı sıra iş sözleşmeleri gereği daha önce asgari ücretin yüzdelik farklarına göre ücret alan işçilerin çok büyük bir kısmının bu yüzdelik farkları ortadan kaldırılmış ve işçilerin ücretleri bu iki yıllık zaman içerisinde reel olarak ciddi anlamda düşmüştür. Bu da yetmezmiş gibi Anayasal bir hak olan sendika ve toplu iş sözleşmesi hakları ortadan kaldırılmış, yüzbinlerce işçi Yüksek Hakem Kurulu sözleşmesinin yüzde 4+4 ücret zamlarına mahkum bırakılarak sefalete itilmiştir" dedi.

Buna rağmen Genel-İş'in, anayasal ve yasal haklarını sonuna kadar kullanarak ve zorlayarak, belediye şirketlerinde onlarca toplu iş sözleşmesi imzaladığını ifade eden Çalışkan, "On binlerce üyemizin toplu iş sözleşmesi hakkına kavuşmasını sağlamıştır" dedi.

Taşerondan geçiş yapan işçiler için iki yılı aşkın bir süredir askıya alınan toplu iş sözleşmesi ile ilgili yasal sınırlamaların, belediye şirketleri için 30 Haziran 2020 tarihinde, merkezi idarelerde ise 31 Ekim 2020 tarihinde sona ereceğini ifade eden Çalışan şöyle devam etti:
"İlgili yasa hükümleri gereği 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren belediye şirketlerinde çalışan işçilerin özgür toplu iş sözleşmesi hakkı geç de olsa hayata geçmeye başlayacak. Örgütlü olduğumuz ve daha önce toplu iş sözleşmesi imzaladığımız işyerlerinde sendikamız yetki başvurularını Bakanlığa yapmış durumdadır. İlk defa toplu iş sözleşmesi imzalanacak belediye şirketleri için ise 1 Temmuz 2020 tarihinde toplu sözleşme yetki başvurularını yapacağız. Kovid-19 salgınından dolayı toplu iş sözleşmesi yapma sürelerinin 3 ay süre ile uzatılması nedeniyle Bakanlık bu yetki işlemlerini 17 Temmuz 2020 tarihinden itibaren cevaplandırmaya başlayacaktır. Salgın sebebiyle sağlıklı bir toplu pazarlık sürecinin işletilemeyeceği gerekçesi ile uzatılan bu süreleri Cumhurbaşkanlığının 3 ay daha uzatma yetkisi bulunmaktadır. Ancak ülkede her şeyin normalleştirilmeye çalışıldığı bu dönemde salgın döneminde bile çalışmaya zorlanan işçi sınıfının sendikal haklarını 3 ay daha ötelemek ciddi bir hak ihlali olacaktır. Bu nedenle yeniden bir süre uzatmayı asla kabul etmeyeceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz."