23 Eylül 2024 Pazartesi

Genel-İş Başkanı Çalışkan: Asgari ücret işçinin ailesine göre belirlensin

Van'da basın toplantısı düzenleyen Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, asgari ücret belirlenirken işçinin ailesinin esas alınması gerektiğini belirterek, ücretin tümüyle vergi dışı bırakılmasını ve en az 3 bin 800 TL olmasını istedi.

Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, asgari ücret görüşmelerine ilişkin Van'da açıklama yaptı. 

Sendika binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Çalışkan, işçilerin hem koronavirüs hem de ekonomik krizle mücadele ettiğini söyledi.

'İŞÇİLER BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞTIRILIYOR'
Çalışkan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda DİSK ve diğer konfederasyon üyelerinin yer almadığını belirtterek, işçilerin büyük bir bölümünün temsiliyetinin engellendiğini ifade etti. Çalışkan, "Bütün işçi konfederasyonlarının eşit temsiliyeti sağlanarak süreç işletilmelidir. Asgari ücret sürecinin pazarlık süreci olarak işletilmesi sağlanmalıdır" dedi. İşsiz sayısının 10 milyona dayandığını, istihdamın da her geçen gün azaldığını aktaran Çalışkan, işçilerin önemli bir bölümün yasa dışı bir şekilde asgari ücretin altında ücretlerle çalıştırıldığını söyledi. Çalışkan, "Yine pandemiyle birlikte işçilerin çoğunluğu günde 39 TL'ye, ayda bin 168 TL'ye mahkum edildi. Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı dahi genişletilemedi" diye konuştu.

'İŞÇİ DEĞİL AİLESİ ESAS ALINSIN'
Yürürlükte olan 2 bin 324 TL'lik asgari ücretin, açlık sınırının altında olduğunu ve ekonomik krize ve salgına karşı işçileri koruyamadığını söyleyen Çalışkan, asgari ücretin işçinin ailesine göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Çalışkan, talepleri sıraladı:

- Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.

- Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.

- Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.

- 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

- Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.

- Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

- Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.

2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır"