22 Eylül 2024 Pazar

'Genel grev genel direniş şiarını pusula edinerek mücadele edelim'

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, kıdem tazminatı ve saldırılara karşı yaptığı açıklamada işçi ve emekçilere çağrı yaptı: "Her güne gözümüzü yeni bir hak gasbı ile açtığımız bu günlerde 'genel grev, genel direniş' şiarını pusula edinerek birliklerimizi kuralım, mücadele edelim."

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, kıdem tazminatının gasbına ve işçi sınıfının haklarına yönelik saldırılara karşı Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi önünde açıklama yaptı.

Eyleme ESP İl Eşbaşkanı Hüseyin İldan, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı'nın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Basın açıklamasını okuyan Buse Bayram, iktidarın pandeminin derinleştirdiği krizin faturasını işçi ve emekçilerin sırtına yıkmaya çalıştığını söyledi.

Yıllardır süren sosyal yıkım saldırılarının hız kazandığını belirten Bayram, "Sermayenin uzun yıllardır hayata geçirmek istediği saldırılar, küresel salgını fırsata çeviren burjuvazi tarafından ya açlık ya işsizlik denilerek dayatılıyor. Ücretsiz izin yasalaştırılıyor, hafta tatilimiz telafi ya da denkleştirme adı altında iç ediliyor. Daha az çalışan ile daha fazla üretiliyor; iş yükümüz artıyor" dedi. 

İktidarın normalleşme seremonisine "aynı gemideyiz" yalanlarının eşlik ettiğini ifade eden Bayram, "Onların 'normalleri' sömürü, yağma, talan olurken bizim payımıza iş cinayetleri, işsizlik, yoksulluk düşüyor" diye belirtti. 

Çalışma yaşamının kuralsızlaştırılmak istendiğini dile getiren Bayram, şöyle devam etti: "'İstihdam kalkanı' adı altında 25 yaş altı ile 50 yaş üzeri çalışanlar için belirli süreli çalışmayı devreye sokmak istiyorlar. Böylece sayıları 3,5 milyonu aşan bu çalışan grubu için ihbar ve kıdem tazminatı hakkını gasp edecekler, sendikalaşmasının önüne geçecekler, sigorta primini ortadan kaldırarak emekliliklerinden çalacaklar."

AKP'nin çeşitli bahanelerle kıdem tazminatı hakkını gasp etmeye hazırlandığını hatırlatan Bayram, "Bu saldırı ekonomik olduğu kadar politik de bir saldırıdır. Bu yolla hem ekonomik açıdan iyiden iyiye sıkışan sermaye devletine kaynak yaratılacak hem de çalışma yaşamı daha da esnek ve güvencesiz hale getirilecek, işçi sınıfı bölünüp parçalanacak, örgütlenmesi önüne büyük taşlar konulacak" şeklinde konuştu. 

Bayram, 15-16 Haziran direnişini hatırlatarak işçi ve emekçilere çağrı yaptı: "Her güne gözümüzü yeni bir hak gasbı ile açtığımız bu günlerde 'genel grev, genel direniş' şiarını pusula edinerek birliklerimizi kuralım, mücadele edelim"

"Genel grev genel direniş", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Kıdem hakkı gasp edilemez", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganlarının atıldığı eylem halayların ardından sona erdi.