Gençlik örgütleri: MESEM'li sıra arkadaşlarımızı mücadeleye çağırıyoruz
SGDF, Kaldıraç, Halkevleri, Emek Gençliği ve DÖB Adana'da yaptıkları eylemde, MESEM projesinin iptal edilmesini, çocuk işçiliğine son verilmesini istedi. Gençlik örgütleri yaptıkları açıklamada, MESEM'li sıra arkadaşlarına mücadele çağrısı yaptı.
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Kaldıraç, Halkevleri, Emek Gençliği ve Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB), Adana'da İnönü Parkında eylem yaptı.
"MESEM projesi iptal edilsin. Çocuk işçilik son bulsun" pankartı ve "Laik eğitim, bilimsel müfredat", "Çocuk çalıştıran işletmelere caydırıcı cezalar verilsin" dövizlerinin taşındığı eylemde, gençlik örgütleri adına Deniz Çelik açıklama yaptı.
Mesleki eğitim adı altında çocuk işçiliğin yasallaştırılmasının aracı olarak ortaya çıkan Mesleki Eğitim Merkezleri'nin (MESEM) düşük ücret, kuralsız çalışma ve modern kölelik koşullarıyla cehennemi yaşattığını söyleyen Çelik, "MESEM'lerde çalışan yüzbinlerce genç her gün ölüm tehlikesiyle iş kazaları geçiriyor" diyerek, 2023 yılında 9 MESEM öğrencisinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
Sayısı bir milyonu aşan MESEM öğrencilerinin uzun saatler ve yoğun çalışma koşulları altında, iş güvenliği önlemlerinden yoksun ölüme itildiğine dikkat çeken Çelik, "Devlet, Türkiye kapitalizminin ucuz iş gücü ve aşırı kar arayışına, bütün sermaye kaynaklarını seferber ederek yanıt veriyor; sonucunda ölüme itilen, cinayetinin üstü kapatılan, aileleri 'kan parasıyla' susturulan pek çok gencin ismi bile bilinmiyor. Yüz binlerce genç de her gün yaşadıkları iş kazalarıyla ölümün kıyısında çalışıyor" dedi.
MESEM'lerde gençlerin eğitimden koparılıp patronlara ucuz işgücü olarak sunulduğunu, atölyelerde, tezgah başlarında gecesi gündüzü olmadan iş güvenliği önlemi alınmadan çalıştırılan çocuklar ve gençlerin geleceğinin karartıldığını vurgulayan Çelik, "Geleceğimizi karartan bu sömürü ve cinayet düzeni, bugünümüzü de ipotek altına almaya çalışıyor" diye konuştu.
2024 yılı Ocak ayında bakanlığın MESEM'lilerin çalıştığı işyerlerinin yüzde olan 8 bin 406 işyeriyle sözleşmenin feshedildiğini açıkladığını hatırlatan Çelik, fesih gerekçesinin MESEM'lilerin ölümün ucunda çalıştırıldığının itirafı olduğuna dikkat çekti. Çelik, "Bugün görüyoruz ki: Ne tüm iş yerleri denetleniyor ne de bu denetimler yeterli. MESEM'liler iş kazası yaşamaya, iş yerlerinde hayatını kaybetmeye devam ediyor" diye ekledi.
MESEM'lerdeki eğitimin nitelikli mesleki eğitim olarak propaganda edilmesinin yalandan ibaret olduğuna işaret eden Çelik, "Ucuza, güvencesiz çalışıp patrona kazandıracak ara elemanlar var. MESEM'lilere sosyal hayat, insanca bir yaşam ve çalışma koşulları yok. Yoğun mesai, bitkinlik, iş kazaları ve ölüm var. Bu koşulları, atölyelerimizde, sınıflarımızda birlikte mücadelemizle değiştirelim" çağrısında bulundu.
Çelik, gasp edilen nitelikli mesleki eğitim hakkı, ihtiyacı olan her MESEM'liye burs verilmesi, iş kazaları karşısında yaşamlarını savunmak, işyerlerinin göstermelik denetlenmemesi için bütün MESEM'li sıra arkadaşlarını mücadeleye çağırdı.