21 Eylül 2024 Cumartesi

Gençlik örgütleri emeklilik yasasına karşı Paris'te yürüdü

Fransa'da emeklilik yaşını 64'e çıkaran emeklilik yasasına karşı işçi ve emekçilerden sonra gençler de sokağa çıktı. Gençlik örgütleri Paris'te yaptıkları yürüyüşte, genel grev çağrısı içeren sloganlar atıldı.

Emeklilik yaşının 64'e yükseltilmek istenen yasaya karşı gençlik örgütleri sokağa çıktı. 10 gençlik örgütünün çağrısıyla Paris'te yapılan yürüyüşte, genel grev çağrısı yapıldı.

Bastille Meydanında başlayan yürüyüş, Nation Meydanında son buldu. Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) desteklediği eyleme, 2022 LFI cumhurbaşkanı adayı olan Jean-Luc Melenchon da katıldı.

YASAYA KARŞI GENEL GREV ÇAĞRISI
"64 yaşında emekliliğe hayır", "Metro, iş, tabut", "60 yaşından sonra çalışmak öldürür" pankartlarının taşındığı eylemde, "Macron istemese de işçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için buradayız", "Hep birlikte genel grev" sloganları attı.

150 BİN KİŞİ KATILDI
Sarı yeleklilerin de katıldığı eylemde, bir bankanın bankamatikleri ve camı tahrip edildi, çöp bidonları ateşe verildi. 150 bin kişinin katıldığı eylemde gençler polise cam şişe fırlattı. 6 kişi gözaltına alındı.

Eyleme katılan lise öğrencisi Olivia Dufourt, çok sayıda işçi ve emekçinin emeklilik hakkını gasp eden yasaya karşı çıktıklarını söyledi.

Emeklilik yaşının 62 olduğu Fransa'da 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını açıklayan Başbakan Elisabeth Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödeme şartı olacağını duyurmuştu.

Emeklilik hakkının gasbına karşı sendikaların çağrısıyla 19 Ocak'ta 200'den fazla noktada yapılan eylemlere 2 milyondan fazla kişi katılmıştı.

31 OCAK'TA SOKAĞA ÇIKILACAK
Yasaya karşı 8 sendikanın çağrısıyla 31 Ocak günü de kitlesel eylemler yapılacak.