GÜNCEL
Gazi şehitleri 23. yılında anıldı
Gazi Mahallesi halkı, 23 yıl önce devlet eliyle gerçekleşen katliamda yaşamını yitirenleri andı. Yüzlerce kişi, bir kez daha adalet istedi.
Gazi katliamı ve ayaklanmasının 23. yılında Gazi ve Ümraniye şehitleri anıldı.
Sultangazi Cemevi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, üzerinde Gazi ve Ümraniye şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı, "Gazi, Ümraniye katliamını unutmadık, unutturmadık" yazılı pankart ile şehitlerin fotoğraflarını taşıdı.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri, ilçe binasından yürüyüş yaparak toplanma noktasına geldi. ESP'liler, Gazi ayaklanmasının komutanlarından Hasan Ocak'ın fotoğrafını taşırken, "Barikatta, savaşta Hasan Ocak olmaya" sloganını attı.
TARANAN PASTAHANENİN ÖNÜNE KARANFİLLER BIRAKILDI
Cemevi önünde toplanan aileler, katliamda yitirdikleri yakınlarının tişörtleriyle eyleme katıldı. Aileler ve Gazi halkı, buradan sloganlarla 12 Mart 1995 günü taranan Sarıcıoğlu Pastahanesi'nin önüne yürüdü. "Gazi şehitleri ölümsüzdür", "Ümraniye şehitleri ölümsüzdür", "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam", "Afrin şehitleri ölümsüzdür", "Savaşa karşı barış hemen şimdi" sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından, pastahane önüne karanfiller bırakıldı.
Burada Gazi halkı adına açıklamayı Sezgin Engin'in ağabeyi Engin Engin okudu. Engin, "Bugün 12 Mart. Yine yüreklerimizde aynı öfke, aynı acı ile Gazi Mahallesi ve Ümraniye'de katledilen canlarımızı anmak için toplandık" dedi.
Bundan 23 yıl önce 12 Mart günü, Gazi'de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci, demokrat halka gözdağı vermek için bir provokasyon yaratılmaya çalışıldığını kaydeden Engin, katillerin saldırısının ardından devlet güçlerinin de dünya basınının gözü önünde, hedef gözeterek, otomatik silahlarla halka ateş ettiğini hatırlattı.
"Günlerce ülkenin gündemine oturan direnişte basında da çok net görüldüğü üzere vuranların kim olduğu belli olmasına rağmen açılan göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılmadı" diyen Engin, sadece 2 polise göstermelik cezalar verildiğini söyledi.
SORUMLULAR DÖNEMİN YETKİLİLERİDİR
Engin, şöyle devam etti: "Gazi'de yaşanan bu katliamdan dönemin başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, İstihbarat Daire Başkanı Hanife Avcı, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Nejdet Menzir ve bunların tetikçileri sorumludurlar ve cezalandırılmalıdırlar."
Ancak adalete güvenlerinin olmadığına işaret eden Engin, "Kendi yarattıkları örgütü bahane ederek bugün de OHAL kapsamında devrimci-demokratik, aydın, sanatçı, akademisyen, seçilmişler nezdinde tüm muhalifler yargılanıyor, hapishanelerde özgür tutsaklara tek tip dayatması ile tüm halka saldırılar devam ediyor. Milliyetçi cephe iktidarı üzerinden bölgemizde olan tüm halklara karşı savaş açılmıştır. Bu savaş bizim savaşımız değildir ve reddediyoruz" diye konuştu.
Engin, konuşmasını Gezi ve Ümraniye şehitlerini anarak sonlandırdı.
Aileler, açıklamanın ardından pastahanenin olduğu yere karanfiller bıraktı. Daha sonra Gazi Mezarlığı'na doğru sloganlarla yürüyüşe geçti.
"Afrin şehitleri ölümsüzdür", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam" sloganlarının atıldığı yürüyüş sırasında PTT ve Dostlar Kıraathanesi önüne de karanfil bırakıldı.
Gazi Mezarlığı'nda yapılan saygı duruşunun ardından Zeynel Poyraz'ın ablası Kiraz Poyraz açıklama yaparak, adalet mücadelesini sürdüreceklerini belirtti.
Açıklamanın ardından şehitler için dua okundu ve gülbeng yakıldı. Kitle daha sonra Cemevi'ne geçti. Yemek dağıtıldı.