4 Ekim 2024 Cuma

'Gazetecilik de insan hakları savunuculuğu da suç değildir'

Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı için ceza alan İHD Eş Genel Başkanı Keskin'e ilişkin açıklama yapan İHD Genel Merkezi, "Ceza verilen diğer kişiler gazetecidir. İnsan hakları savunuculuğu ve gazetecilik suç değildir" dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in OHAL KHK'larıyla kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı için 6 yıl 3 ay hapis cezası almasına ilişkin açıklama yaptı.

Özgür Gündem gazetesine yönelik soruşturma ve dava süreçleri başlatılması nedeni ile aydın, yazar, sanatçı, insan hakları savunucusu, gazeteci ve aktivistlerin başlattığı Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 49'una soruşturma açıldığı, 11'inin takipsizlikle sonuçlandığı; 38 soruşturmanın davaya dönüştüğü hatırlatılan açıklamada, "Eren Keskin ile birlikte aynı dönem Özgür Gündem Gazetesi genel yayın yönetmenliği yapan gazeteci Hüseyin Aykol'a ise Ankara'da bulunduğu için 60 civarında soruşturma ve davaya muhatap oldu. Kesinleşen cezalarının infazı için hapse atılan Hüseyin Aykol, 7188 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile dosyaları Yargıtay'a gittiğinden ötürü Ekim 2019'da serbest bırakıldı. Ceza tehdidi altında gazetecilik faaliyetini sürdürmektedir" denildi. 

Açıklamada, "Eş Genel Başkanımız Emire Eren Keskin dayanışma amacı ile sembolik olan 2014-2015 yıllarında Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürmüştür. Özgür Gündem Gazetesi'ne yönelik barış ve çözüm sürecinde açılmayan soruşturma ve davalar bu süreç sona erdikten sonra 2016 yılı ile birlikte açılmış ve adeta Türkiye'deki ifade özgürlüğünün nasıl cezalandırıldığının sembolü olmuştur. Konjüktürel olarak zaman bakımından suç sayılmayan açıklama ve yayınlar konjüktür değiştiğinden suç sayılıyor ise o ülkede ifade özgürlüğü güvence altında değildir. Türkiye'de olup biten de bundan ibarettir. Türkiye'deki haklar siyasi iktidarın izin verdiği ölçüde kullanılmakta, izin vermediği zamanlarda ise yargı yolu ile cezalandırılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası toplumun Türkiye'nin geldiği otoriter rejimi görmesi ve Türkiye'yi yeniden demokrasi ve insan hakları değerlerine bağlı olduğu bir rejime evrilme noktasında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Sonuç olarak, Emire Eren Keskin, Türkiye ve dünyada tanınan ve bilinen bir insan hakları savunucusudur. Dayanışma amaçlı olarak ifade özgürlüğü hakkını kullanmıştır. Ceza verilen diğer kişiler gazetecidir. İnsan hakları savunuculuğu ve gazetecilik suç değildir. Arkadaşlarımıza verilen cezanın istinaf veya temyiz aşamasında bozulması için adalet mücadelemiz sürecektir."