16 Eylül 2024 Pazartesi

Gazetecilerin katledilmesine tepki

Süleymaniye'de iki kadın gazetecinin işgalci Türk devletinin SİHA saldırısında yaşamını yitirmesi, 6 gazetecinin yaralanmasına Türkiye, Kuzey ve Güney Kürdistan'dan tepkiler geldi. MKG ve DFG ortak açıklamalarında, "Tüm bu baskı ve saldırılara rağmen, gazeteciler olarak gerçeklerin peşinden gitme kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde, Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn adlı iki kadın gazeteci işgalci Türk devletinin SİHA saldırısında katledildi, aralarında aralarında Chatr Şirket Sorumlusu Rêbin Bekir'in de bulunduğu 6 gazeteci yaralandı. Kürt gazetecilere yönelik katliam saldırılarına Türkiye, Kuzey ve Güney Kürdistan'dan gazeteci örgütleri ve gazeteciler tepki gösterdi.

Gazetecilere yönelik katliam saldırısına tepki gösteren Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), ortak yazılı açıklama yaptı.

Süleymaniye'de ilk kez saldırı yaşanmadığı belirtilen açıklamada, 4 Ekim 2022'de Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji Dergisi editörü gazeteci, akademisyen Nagihan Akarsel'in evinin önünde katledildiği hatırlatıldı.

'GERÇEKLERİN PEŞİNDEN GİTME KARARLILIĞIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
20 Kasım 2022'de Kuzey ve Doğu Suriye'ye bağlı Dêrik'e yönelik gerçekleştirilen hava saldırısında, aralarında Hawar Haber Ajansı muhabiri Îsam Ebdullah'ın da bulunduğu 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 kişinin yaralandığı, 24 Ağustos 2023'te Türkiye'ye ait SİHA ile Qamişlo-Amûdê arasındaki yolda JIN TV emekçilerinin bulunduğu araca yönelik saldırıda JIN TV çalışanı Necmeddin Feysel Hecî'nin hayatını kaybettiği, 8 Temmuz 2024'te Şengal'e dönük gerçekleştirilen SİHA saldırısında Çira TV muhabiri Murad Mirza İbrahim'in yaşamını yitirdiği, iki gazetecinin yaralandığı hatırlatılan açıklamada, "Hiçbir baskı, tehdit veya saldırı gerçekleri ortaya çıkarmaya ve hakikatin izinde olmaya kararlı gazetecilerin sesini kısamaz. Özgür basın, halkın doğru bilgiye erişiminin en temel güvencesidir. Ancak bu güvence, hakikatin izinde olan cesur gazetecilerin hedef alınmasıyla her geçen gün zayıflatılmak istenmektedir. Ne var ki, tüm bu baskı ve saldırılara rağmen, gazeteciler olarak gerçeklerin peşinden gitme kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Hakikatin gücü, susturulmaya çalışılan her sesle daha da büyüyecektir" denildi.

'ANILARINI KALEMLERİMİZ İLE YAŞATACAĞIZ'
Katledilen gazetecilerin halkın gerçekleri öğrenmesi için fedakarca çalıştığı belirtilen açıklamada, "Onların anısını kalemlerimiz ve kameralarımızla yaşatacağımızı yineliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Uluslararası kurumları saldırılara karşı göreve çağıran MKG ve DFG, bu saldırıların cezasız kalmaması için hukuki ve toplumsal mücadele sözü verdi.

'GAZETECİLERE DÖNÜK SALDIRIYI ULUSLARARASI ÖRGÜTLERE TAŞIYACAĞIZ'
Kürdistan Bölgesi Gazeteciler Sendikası Süleymaniye Şube Başkanı Karwan Enwer de Türk devletinin SİHA saldırısında gazetecilerin katledilmesini kınadı. Uluslararası hukuka göre gazetecilerin çatışmalardan uzak tutulması ve savaş bölgesinde olsalar dahi hedef alınmaması gerektiğini hatırlatan Enwer, "Bugün yaşanan saldırıyı tüm uluslararası örgüt ve federasyonlara taşıyacağız" dedi.

'GAZETECİLERE YÖNELİK SALDIRI DEVLET TERÖRÜDÜR'
Federe Kürdistan Bölgesi eski parlamenteri Umer Gulpî de, gazetecilere yönelik saldırıyı "sivil halka yönelik devlet terörü" olarak nitelendirdi. Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin üst düzey yetkililerine saldırılara karşı ses yükseltme çağrısında bulunan Umer Gulpî, SİHA'ların Kürdistan Bölgesi'nde daha fazla korku yaymasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.