16 Eylül 2024 Pazartesi

Gazetecilerden çağrı: Onurlu mücadelemizde yanımızda durun

Süleymaniye'de yönelik işgalci Türk devletinin saldırısında katledilen Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn için Diyarbakır ve Batman'da eylemler yapıldı. Özgür basına yönelik sistemli saldırılara dikkat çekilen açıklamalarda, "Tüm bu saldırıların karşısında asla sessiz kalmayacağımızı, özgür basının sesini daha da güçlü bir şekilde yükselteceğimizi ve gazetecilerin haklarını sonuna kadar savunacağımızı bir kez daha haykırıyoruz. Uluslararası kamuoyunu ve basın örgütlerini bu onurlu mücadelede yanımızda durmaya davet ediyoruz" denildi. 

İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik saldırılarında Süleymaniye kentine bağlı Seyîdsadiq ilçesinde gazetecilerin katledilmesine Kürdistan'da yapılan eylemlerle tepki gösterildi. 

DİYARBAKIR
Katliama ilişkin Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın- İş, Yenişehir ilçesindeki DFG binası önünde açıklama yaptı. Eyleme DEM Parti milletvekilleri Ceylan Akça ve Mehmet Rüştü Tiryaki, Meral Danış Beştaş ile çok sayıda kurum ve kuruluş temsilci ile gazeteci katıldı.

DFG önünü ablukaya alan polisler açıklama yapmaya bir gerekçe sunmadan izin vermeyeceklerini söyledi. Ablukaya aldırış etmeyen özgür basın emekçileri "Özgür basın susturulamaz" sloganları attı.

'ÖZGÜR BASINA YAPILMIŞ SİSTEMATİK BİR SALDIRIDIR'
Ablukada konuşan MKG Yöneticisi Aysel Işık, son dönemde, Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesine yönelik gerçekleştirdiği Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) saldırılarını yoğunlaştığını hatırlattı ve "Dün Süleymaniye'ye bağlı Seyidsadık ilçesinde gerçekleştirilen saldırıda, Chatr Production'a ait bir araç hedef alınmış, aracın içinde bulunan özgür basın emekçileri Hêro Bahadîn ve Gulistan Tara katledilmiştir. Aralarında Chatr Production sorumlusu Rêbin Bekir'in de bulunduğu 6 kişi ise yaralanmıştır. Bu saldırı, yalnızca gazetecilere değil, halkın haber alma hakkına, ifade özgürlüğüne ve özgür basına yapılmış sistematik bir saldırıdır" dedi.

Türkiye'nin gerçekleştirdiği saldırıların özgür basını tamamen yok etme ve halkın sesini susturma çabalarının parçası olduğunu ifade eden Işık şunları söyledi: "Ancak bu saldırılarda Türkiye yalnız değildir; KDP'nin bu saldırılara ortak olması, ihanetin en açık örneğidir. KDP, Türkiye'nin çıkarlarına hizmet ederek Güney Kürdistan'da özgür basına yönelik baskıları daha da derinleştirmektedir. Bu işbirlikçiliğe karşı duracağımızı, özgür basına yönelik her türlü saldırının karşısında kararlılıkla mücadele edeceğimizi bir kez daha güçlü bir şekilde vurguluyoruz. Türkiye ve KDP işbirliğiyle özgür basına yönelik gerçekleştirilen bu saldırılar yeni değildir. 4 Ekim 2022'de Süleymaniye'de evinin önünde katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji Dergisi Editörü Akademisyen Nagihan Akarsel de, kadın haberciliği ve araştırmaları nedeniyle sistematik şiddetin hedefi olmuştur. Bu saldırı, Türkiye ve işbirlikçilerinin kadın gazetecilere ve araştırmacılara yönelik saldırganlığının bir örneğidir. Türkiye'nin 20 Kasım 2022'de Derik'e yönelik hava saldırısında Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri Îsam Ebdullah ve 24 Ağustos 2023'te Qamişlo-Amûdê arasında JIN TV çalışanlarının bulunduğu araca yönelik SİHA saldırısında Özgür Basın emekçisi Necmeddin Feysel Hecî yaşamını yitirdi.  Son olarak, 8 Temmuz 2024'te Şengal'e yönelik gerçekleştirilen SİHA saldırısında Çira TV muhabiri Murad Mirza İbrahim yaşamını yitirmiş, aynı saldırıda Çira TV çalışanları Mydia Hussen ve Khalaf Khdir yaralanmıştır."

'ONURLU MÜCADELEMİZDE YANIMIZDA DURMAYA DAVET EDİYORUZ'
Uluslararası basın örgütlerine ve insan hakları savunucularına seslenen Işık, "Türkiye'nin özgür basına yönelik bu saldırılarına karşı sesinizi yükseltin! Bu susturma girişimlerine karşı güçlü bir dayanışma sergileyin! Özgür basın susturulamaz. Hakikatin peşinde mücadele eden gazeteciler olarak, baskılara boyun eğmeyecek ve gerçekleri açığa çıkarmaya devam edeceğiz. Özgür basın emekçileri olarak, Gülistan Tara, Nûjiyan Erhan ve Deniz Fırat'ın onurlu mirasını koruyarak büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. MKG, DFG ve DİSK Basın İş olarak, tüm bu saldırıların karşısında asla sessiz kalmayacağımızı, özgür basının sesini daha da güçlü bir şekilde yükselteceğimizi ve gazetecilerin haklarını sonuna kadar savunacağımızı bir kez daha haykırıyoruz. Uluslararası kamuoyunu ve basın örgütlerini bu onurlu mücadelede yanımızda durmaya davet ediyoruz" çağrısı yaptı.

Açıklama atılan sloganlarla son buldu. 

BATMAN
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ( DEM Parti) Batman İl Örgütü, Pazaryeri Mahallesinde açıklama yaptı. DEM Parti Batman İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz, "Dün yapılan alçakça saldırıda iki özgür basın emekçisi katledildi, 6 kişi ise yaralandı. Saldırılara karşı direniş mücadelemiz yaşadığımız her yerde devam edecek. Hiçbir şekilde Kürt halkına geri adım attıramayacaklar. Bir kez daha Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn arkadaşımızı saygıyla anıyoruz" dedi.

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, "Bu saldırı Kürtlere yönelik ilk saldırı değil. Biz ne dün boyun eğdik, ne de bugün boyun eğeceğiz. O yüzden KDP hükümetine de sesleniyoruz; İşbirlikçi tarzınızdan vazgeçin ve dört parça Kürdistan'da, Kürtlerin demokratik haklarının inşa edilmesi için gerekli çabayı gösterin" ifadelerini kullandı.

Açıklama atılan  "jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla son buldu.


GAZETECİ TARA İÇİN 3 GÜNLÜK TAZİYE KURULDU
katledilen gazetecilerden Gülistan Tara için Batman'da taziye kuruldu. Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Erzirom milletvekili Meral Danış Beştaş, Êlih milletvekilleri Zeynep Oduncu ve Mehmet Rüştü Tiryaki, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed ve Êlih il yöneticileri, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve çok sayıda kişi taziyeye katıldı. Taziye, 3 gün devam edecek.