22 Kasım 2024 Cuma

Gazeteci Şerife Oruç tahliye edilmedi

Gazeteci Şerife Oruç, 23 aydır tutuklu bulunduğu davanın 5. duruşmasında da tahliye edilmedi. Mahkeme, Oruç aleyhine ifade veren tanıkların zorla duruşmaya getirilmesine karar verdi.
Batman'da 5 Temmuz 2016'da aynı araçta bulunduğu Muzaffer Tunç ve Emrullah Oruç ile birlikte gözaltına alınıp tutuklanan KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şerife Oruç'un "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığı davanın 5. duruşması Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Oruç'un SEGBİS ile katıldığı duruşmada avukatları Mesut Aydın ve Şehmus Bayhan hazır bulundu. Oruç'un duruşmasını ailesi, meslektaşları izledi. Gazeteci Oruç ile aynı davadan yargılanan Tunç ve  Oruç'un dosyası ise ayrıldı. Savcı, Oruç'un tutukluluk halinin devamını talep ederken, ardından avukatlar savunma yaptı.
 
Avukat Mesut Aydın, savcının tutukluluk halinin devamı kararına itiraz ederek, mevcut delil durumu olmadığı için "mevcut delil" gerekçesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Tanık beyanları dışında dosyada delil olmadığını vurgulayan Aydın, "Şerife'nin yakalanması ve tutuklanması tamamen tanıkların verdiği ifadelere ve bu ifadeler de zor altında alınmıştır. Tanık beyanlarına göre tutuklu olmasına rağmen tanıklara ulaşılamamaktadır. Tanıklara ulaşılamaması müvekkilimin iradesinde bir durum değildir. Tanıkların beyanlarını itiraz ettiklerine dair beyanları da dosyaya sunduk. Tanıkların yanı sıra yapılan teşhisler hukuka uygun değildir. Müvekkilimin pasaport fotoğrafı ile teşhis yapılmış ve bu da hukuka uygun olmadığının kanıtıdır. Uzun tutukluluk halinin son bulması gerekmektedir" dedi.
 
'DELİL YARATMA ÇABASINA GİRİLMİŞTİR'
 
Bir diğer avukat Şehmus Bayhan ise 5 duruşmadır sözlerin tükenme aşamasına gelindiğini ve tutukluluk halinin infaza dönüştüğüne dikkat çekti. Bayhan, "Bu davada delil yaratmak adına çabaya girilmiştir. Yapılan teşhisler de buna örnektir. Tanıkları mahkemede dinleyemedik. Mağdur olan bizim müvekkilimizdir. Bu böyle devam ederse biz de karar verilmesini ve tanıkların dinlenmesinden vazgeçeriz. Tutukluluk haline son verilmesini veya adli kontrol tedbirlerinin uygulanarak tahliye edilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
 
'TUTUKLU OLMAMIN NEDENİ GAZETECİ OLMAM'
 
Avukatların savunmasının ardından Kürtçe savunma yapan Şerife Oruç, dosyaya son anda giren yeni tanık Devran Çakır'ı tanımadığını söyledi. Oruç, "Ben bir gazeteciyim ve birçok yerde tanınmam doğaldır. Yaptığım haberler gazeteciliğime delildir. Bugün tutuklu olmamın tek nedeni gazeteci olmam. Her şeyden de önemlisi gerçeğin izinden giden bir gazeteci olmamdır. Bugün size birini gösterip, 'Bu bir kişiyi öldürdü desem' siz o kişiyi suçlu mu ilan edeceksiniz? Benim durumum da buna benziyor. Ve bu nedenle tahliyemi talep ediyorum" ifadelerini kullandı.
 
Savunmaların ardından mahkeme heyeti tanıkların zorla getirilmesine karar verdi ve duruşmayı 9 Temmuz'a erteledi.