3 Ekim 2024 Perşembe

'Gazeteci olduğu anlaşılan' Boltan'a 15 yıl ceza istendi

Gazeteci Boltan hakkında hazırlanan iddianamede, gazeteci olduğunun anlaşıldığı belirtilerek 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) soruşturması kapsamında 30 Eylül'de yapılan baskınlarda gözaltına alınan gazeteci Hakkı Boltan hakkında iddianame hazırlandı. İddianame, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 9 Ekim 2018'de başlattığı soruşturmada, DTK binasına yapılan baskında el konulan delege listesinde "ÖGC Cemiyet Basın Hakkı Boltan" ismi bulunduğu belirtilen 55 sayfalık iddianamenin 54 sayfasında, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarının 2007 ve 2011 yılları arasında yaptığı 40 görüşmelerden PKK, KCK ve DTK ile ilgili ayrıntılara yer verildi. İddianamede, DTK'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulduğu ve "Kürdistan Kurucu Meclisi" olduğu ileri sürüldü.

Yargıtay'ın DTK'nin eski Eşbaşkanları Selma Irmak ve Aysel Tuğluk'a kongre faaliyetleri gerekçesiyle "örgütü üyesi olmak" iddiasıyla verilen cezayı onaması, DTK'nin "silahlı terör örgütü" olduğuna emsal olarak gösterildi.

GAZETECİ OLDUĞU ANLAŞILMIŞ
Boltan'ın DTK delegesi olması, katılmış olduğu iki basın açıklaması ve bir sosyal medya paylaşımı da delil sayıldı. Boltan hakkında yapılan araştırmada gazeteci olduğunun anlaşıldığı belirtilen iddianamede, haber amaçlı basın açıklamaları ile DTK faaliyetlerini takip ettiğini ifade ettiği savunmasına yer verildi.

15 YIL CEZA İSTENİYOR
İddianamede, Boltan için "DTK'nın çalışmaları kapsamında örgütsel nitelikteki eylemlere katılarak eylemlerindeki süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik de gözetilerek tüm bu gerekçeler ile şüphelinin, üzerine atılı silah örgüte üye olma suçunu işlediği hususunda kamu davası açmayı gerektirir nitelikte yeterli şüphe oluşturacak delil elde edildiği anlaşılmaktadır" değerlendirilmesi yapıldı.

Boltan hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İLK DURUŞMA 24 ŞUBAT'TA
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianameyle birlikte, Boltan hakkında yurt dışına çıkma yasağı kararının konulmasına karar verildi. Davanın ilk duruşma tarihi ise 24 Şubat 2021'de görülecek.