19 Eylül 2024 Perşembe

Gazeteci Kurtay Serhat: İşgalci Türk devleti büyük bir çıkmaz içinde

Son birkaç haftalık sürede savaşın Kuzey Kürdistan'a kaydığını söyleyen gazeteci Kutay Serhat, işgalci Türk devletinin yeni taktik ve strateji geliştiren gerillanın direnişi karşısında çıkmaza girdiğini kaydetti. Gerillanın, Türk devletinin hava üstünlüğüne güvenerek sürdürdüğü savaşı etkisizleştirdiğini söyleyen Serhat, Türk devletinin gerillanın direnişi karşısında verdiği kayıpları gizlemeye çalıştığını da ekledi. 

Gazeteci Kurtay Serhat Özgür Tv'ye Türk devletinin işgal ve ilhak saldırıları ile gerillanın direnişine ilişkin değerlendirmede bulundu. Türk devletinin operasyonlarının devam ettiğini söyleyen Serhat, Kuzey Kürdistan'da Mardin'in Omeryan ve Bagok bölgesinde Türk devletinin yeni bir operasyon başlattığı bilgisini paylaştı. Serhat "Öte yandan Türk ordusu, daha önce Kızıltepe ve Dargeçit'te bir operasyon başlatmıştı. Bu operasyonun devam ettiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda Botan'ın, Feraşîn yaylaları Pervarî, Şax ve Elkê gibi bölgelerde Türk devletinin yeni bir operasyon başlattığını yerelden aldığımız bilgilerle teyit ettik" dedi.

'TÜRK DEVLETİ GERİLLA GÜÇLERİNİN EYLEMLERİYLE İLGİLİ BİLGİ VERMİYOR'
"İşgalci Türk devletinin, Kürdistan'da Katoxila, Katojilxa bölgeleri başta olmak üzere Mardin ve Siirt'in çevreleri ve Batman'da son süreçlerde operasyonlarını yoğunlaştırdığını söyleyebiliriz" diyen Serhat, Güney Kürdistan'da Türk devletinin operasyonlarının da devam ettiğini belirtti. Serhat, gerilla güçlerinin de saldırılara direnişle yanıt verdiğini aktardı ve şöyle devam etti: "2 Ağustos'ta gerilla güçleri, sabotaj taktiğiyle Xakurkê''de bir eylem gerçekleştiriyor. Bu eylemde bir uzman çavuş ağır yaralanıyor. Yine 3 Ağustos günü gerilla güçleri, Xakurkê bölgesine ikinci bir sabotaj taktiği ile eylem gerçekleştiriyor. Burada da yine bir uzman çavuş ağır yaralanıyor. Bize gelen bilgiler doğrultusunda isminin Mehmet Emin olduğu, ağır yaralandığı ve daha sonra da öldüğü bilgisi var. Şimdiye kadar Türk devleti bununla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Yani gerilla güçlerinin özellikle Xakurkê'de ki eylemleriyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Yine 3 Ağustos günü akşam saatlerinde Türk devletinin Tribax bölgesine helikopterlerle asker indirdiği zaman gerilla güçleri ağır silahlarla müdahale ediyor ve burada 4 Türk askeri ağır yaralanıyor. Anladığımız kadarıyla bunlardan ikisi rütbelidir. Bunlar yerelden teyit ettiğimiz ve en son bilgilerdir."

Serhat, Türk devletinin savaş uçaklarıyla birlikte karadan obüs, tank, top, havan atışlarıyla yaptığı bombardımanlarının tüm hızıyla devam ettiğini; Türk devleti ve KDP'nin bölgedeki köylere dönük bombardımanlarını da aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

'SAVAŞ ARTIK KARAKTER DEĞİŞTİRMİŞTİR'
HPG BİM tarafından yayınlanan temmuz ayı savaş bilançosuna işaret eden Serhat, "Temmuz ayı bilançosunu sonuçları itibariyle değerlendirmek gerekiyor. Savaşın gidişatını, nasıl karakter değiştirdiğine dair bunlar önemli verilerdir. Dolayısıyla bu bilançonun sonuçları da bu açıdan önemlidir. Bunu her zaman -diğer yılların bilançolarıyla beraber- değerlendirmek gerekiyor. Bilançodaki verilerden yola çıkarak, temmuz ayında savaşın yoğunluğu Kuzey Kürdistan'a kaydı. Başlangıçta da belirttiğimiz gibi, bu operasyonların devam ettiğini, oradaki gerilla direnişinin de devam ettiğini de ekleyerek bir kere bunun altını çizip bunun temmuz ayı bilançosunda da gördüğümüzü belirtmekte yarar var."

'TÜRK DEVLETİ TEMMUZ AYINDA HAVA SALDIRILARINI YOĞUNLAŞTIRDI'
Türk devletinin 2021 yılından bu yana, bölgeye yönelik bir savaş konsepti yürüttüğünü; gerillanın ise yeni tarz ve taktikler geliştirerek direndiğinin altını çizen gazeteci Serhat, değerlendirmelerin önceki ayların, yılların bilançoları ele alınarak bir bütün yapılması gerektiğini söyledi. İşgalci Türk devletinin temmuz ayında hava saldırılarını yoğunlaştırdığına dikkat çeken Serhat, "Özellikle savaş uçaklarıyla, sadece F-16'larla yapılan 345 saldırı var. Önceki aylarda daha düşüktü. Yine helikopter saldırıları, çok ciddi anlamda taktik nükleer bombalar, kimyasal silah saldırıları... 56 defa kimyasal silah saldırısı gerçekleşmiş. Bu gerilla güçlerinin direnişini de aynı zamanda gösteriyor."

Tablonun Türk devletinin yaşadığı tıkanmayı da gösterdiğini söyleyen Serhat, "Niye? Çünkü Türk devleti 2021 yılından şimdiye kadarki savaş konseptini buna göre dizayn etmiş. Teknik ve teknoloji üstünlüğünü kullanarak buradaki bölgeleri işgal etmeye dönük bir planlaması söz konusu. Bu biliniyor."

İŞGAL VE İLHAK PLANLARI GERİLLA DİRENİŞİYLE DARBE ALDI
Gerilla güçlerinin yeni tarz ve taktikler geliştirerek direndiğini söyleyen Serhat, işgalci Türk devletinin de bu nedenle kısa sürede planladığı işgal hedefini gerçekleştiremediğini belirtti. Gerillanın saldırılara, düşmana göre strateji, taktik belirlediğini kaydeden Serhat, 2021 yılından bu yana bu doktrinle hareket geden gerillanın elde ettiği ciddi sonuçların temmuz ayı savaş bilançosuna yansıdığını ekledi. Serhat, bir ay içerisinde düşürdüğü bir SİHA ve iki helikopteri anımsattı.

Gerillanın Türk devletinin hava üstünlüğüne güvenerek sürdürdüğü savaşı da etkisizleştirdiğini belirten Serhat, "Gerilla gücü aynı zamanda hava gücünü de oluşturmuş, havadan eylem yapma kabiliyetine ulaşmış. 27 hava eylemi gerçekleştirmiş. Kamuoyu ile belgelerini, görüntü ve fotoğraflarını da paylaştı. Gerilla güçleri ciddi anlamda bir kabiliyet kazanmış ve teknolojiyi etkili bir şekilde kullanıyor. İşgale ve ilhak operasyonlarına karşı ciddi bir direnç sergiliyor."

İşgalci Türk devletinin yıllardır iddia ettiği "gerillayı bitirdik" söylemine dikkat çeken Serhat, gerilla güçlerinin varlığı yoksa neden hemen her gün obüs, top, tank, havan atışlarının yapıldığı sordu. İşgalci Türk devletinin özellikle 2021 yılının şubat ayından şu ana kadar sistematik bir şekilde bölgede savaş suçu işlediğinin altını çizen Serhat,  "Bilindiği gibi oradaki -Garê- gerilla güçlerinin elindeki esirlerin hepsi kimyasal gazlarla zehirlenerek öldürüldü ve öyle götürüldü. Temmuz ayında 56 kimyasal silah saldırısı olmuş. Aynı zamanda yasaklı patlayıcılar. Yani bu taktik nükleer bomba ve yine onun kategorisindeki türlerle 66 saldırı olmuş toplamda. Yani bu Türk devletinin aslında ne kadar ciddi bir çıkmazın içerisinde olduğu, nasıl bir tıkanıklık yaşadığının da somut bir göstergesidir dedi. 

'SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR, YENİLGİSİNİ GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR'
Faşist Türk devletinin savaşta yaşadığı kayıpları gizlediği, görmezden geldiğini belirten gazeteci Kurtay Serhat şu değerlendirmelerde bulundu: "Mesela bu savaş sahasında rütbeli bir asker öldü. Sıcak savaşın içerisinde bir asker ölmüş. Bunu bir gece yarısında ilan ettiler ve yani sıradan bir habermiş gibi geçiştirdiler. Türk devletinin nasıl kayıplar verdiğini ve nasıl gizleme ihtiyacı duyduğunu da kendi tavrıyla açık bir şekilde ortaya koyuyor."