22 Eylül 2024 Pazar

Gazeteci Diren Keser'in tutuklanmasına meslektaşlarından tepki

İstanbul ve Dersim'de bir araya gelen gazeteciler, PİRHA Dersim muhabiri Diren Keser'in tutuklanmasına tepki gösterdi. Keser'e verilen cezanın özgür basına yönelik olduğunun altı çizilen açıklamalarda, cezanın hukuksuz olduğu kaydedildi. 

PİRHA Dersim muhabiri Diren Keser'in kesinleşen hapis cezasının onanmasının ardından 27 Şubat'ta evinden ters kelepçeyle gözaltına alınıp tutuklanarak Tarsus Hapishanesi gönderildi. Dersim ve İstanbul'da gazeteciler Keser'in tutuklanmasını protesto etti.

2015 yılında sosyal medya platformu olan Facebook'ta haber paylaşımları gerekçe gösterilerek Keser hakkında 2017 yılında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı. Aynı yıl görülen davada Keser'e mahkeme heyeti, 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası verdi.

İSTANBUL
PİRHA ve CAN TV emekçileri DİSK Basın İş binasında açıklama yaptı. Basın açıklamasını CAN TV emekçisi Dilan Morsümbül okudu.

Keser'in tutuklanmasının zulüm olduğunu belirten Morsümbül, "Halkın haber alma hakkını savunan, doğru bilgi vermeyi ilke edinen bizler, devletin ve iktidarın hedef tahtasında her daim bulunur vaziyetteyiz.  Meslektaşımız ve mesai arkadaşımız Diren Keser'e verilen ceza da esasında özgür basına, doğru habere, muhalefetin sözüne, habercilik kimliğine verilmiş bir cezadır. Çarşamba gecesi, 2bildirim yapılmadan yakalama işlemi yapılmasının dürüst işlem ilkesine aykırı olduğunun' avukatlar aracığı ile belirtilmesine rağmen, hiçbir ilke tanınmadan, bildirimsiz yakalama işlemi yapılan Diren Keser yalnız değildir! Cezaevine girecek bir insana, en azından hazırlık ve ailesinin temel ihtiyaçlarını gidermesi için birkaç gün müsaade tanımadan apar topar alıp cezaevine göndermek, kelimenin tek anlamıyla zulümdür. Öte yandan arkadaşımızın, sosyal medya haberciliği sebebi ile cezanın alt sınırının çok üstünde bir hüküm ile karşı karşıya bırakılması ile birlikte düşündüğümüzde; verilen bu karar ve bunun uygulanma şekli adil değildir, vicdani değildir, insani değildir" dedi.

Basın açıklaması "Özgür basın susturulamaz" sloganlarıyla sona erdi.

DERSİM
Sanat Sokağında bir araya gelen gazeteciler adına basın açıklamasını PİRHA Dersim muhabiri Eyüp Hanoğlu okudu. PİRHA'nın, başta Alevi haber ve gündemleri olmak üzere, Alevilerin yaşadığı kentler dahil, toplumsal ve demokratik hak arayışlarını gündemleştiren bir haber ajansı olduğuna dikkat çeken Hanoğlu, "Alevilerin ve tüm diğer kesimlerin, hiçbir dış baskıya maruz kalmadan, tüm diğer inançlar gibi kendi inançlarını yaşama doğrultusunda verdiği hak arayış mücadelesini, gündemlerini gazetecilik mesleğinin etik değerleriyle kamuoyuna taşıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Keser'e verilen cezanın özgür basına, doğru habere, muhalefetin sözüne, habercilik kimliğine verildiğini belirten Hanoğlu, "Bizler, mesleğimizin ilkeleri önde olmakla beraber aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğünü, vicdanı savunanlar olarak bu muameleyi kabul etmiyoruz. Bu artık sadece politik değil insani bir soruna dönüşmüştür. Diren Keser için buradayız. Burada olmaya devam edeceğiz. Düşünce ve ifade özgürlüğü engellenemez! İnsani ve vicdani değerler bu kadar ayak altına alınamaz. Özgür basın susturulamaz" dedi.