22 Eylül 2024 Pazar

Gazeteci Cengiz Altun mezarı başında anıldı

Gazeteci Cengiz Altun katledilişinin 32'nci yılında mezarı başında anıldı. Anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, "Bedeli ne kadar zor olursa olsun Cengiz geri adım atmadı. Biz de onun yolunda giden özgür basın geleneği kalemini yerde bırakmayacağız. Onun çizdiği yolda gerçeğin açığa çıkması için mücadele vereceğiz" dedi.

Batman'da, 24 Şubat 1992'de uğradığı silahlı saldırıda katledilen gazeteci Cengiz Altun mezarı başında anıldı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından yapılan anmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekilli Zeynep Oduncu, Batman Belediye Eşbaşkan adayları Gülistan Sönük ve Mehdi Öztüzün, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi, Batman Emek ve Demokrasi Platformu, Altun'un ailesi ve yakınları ile gazeteciler katıldı.

ALTAN: KALEMİNİ YERDE BIRAKMAYACAĞIZ
Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Altun'un Kürt halkına dönük baskı ve zulüm politikalarını açığa çıkardığı için hedef alındığını vurguladı. "Eğer Kürt basını şuanda bu aşamadaysa basın şehitlerinin mücadelesi sayesindedir" diyen Altan, "Bedeli ne kadar zor olursa olsun Cengiz geri adım atmadı. Biz de onun yolunda giden özgür basın geleneği kalemini yerde bırakmayacağız. Onun çizdiği yolda gerçeğin açığa çıkması için mücadele vereceğiz. Bu yolda şehit düşen tüm arkadaşlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz" dedi.

ODUNCU: MÜCADELELERİ KÜRT HALKINA IŞIK TUTUYOR
DEM Parti Batman Milletvekilli Zeynep Oduncu, Altun'un tehditlere aldırış etmeden gerçeğin peşinde koştuğunu dile getirdi. Oduncu, "Faşist zihniyetin Kürtlere reva gördüğü katliam, gözaltı ve tutuklamalara karşı Cengiz direndi ve özgür basın geleneğinde ısrar etti. Bunun için katledildi. Bu katledilme ile birlikte binlerce Cengiz yetişti. Ve şuanda gerçekleri yazıyor. Faşizme direniyorlar. Özgür basın geleneğinin verdiği mücadelede Cengiz önemli bir yere sahip. Verdikleri mücadele Kürt halkının geleceğine ışık tutuyor" diye konuştu.

ANNE ALTUN: ONUNLA GURUR DUYUYORUM
Altun'un annesi Türkan Altun, "Kalk Cengiz'im arkadaşların geldi" diyerek konuşmasına başladı. Oğlunun gerçekleri açığa çıkarmak, Küt halkına reva görülen katliamları aydınlatmak için mücadele yürüttüğünü anlatan anne Altun, "Cengiz'imin gazetecilik heyecanına şahit oldum. Ne baskı ne tehdit hiçbir şey onun gerçeği açığa çıkarma arayışına engel olamadı. Onunla gurur duyuyorum. Şimdi burada ve daha birçok yerde Cengiz'lerim var. Var olmaya da devam edecek" dedi.

Konuşmaların ardından Altun'un mezarına karanfiller bırakıldı, mücadele sözü verildi.