23 Kasım 2024 Cumartesi

GATES patronu grevi yasaklatmaya çalıştı

Açlık ve sefalet zammına razı gelmeyerek üretimden gelen gücünü kullanan ve greve başlayan Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin taleplerini karşılamak yerine GATES patronu, "grevi ertelemek" adı altında yasaklatmak için Bakanlığa başvuruda bulundu. Birleşik Metal-İş, grev hakkından vazgeçmeyeceklerini kaydederek işçilerin taleplerinin karşılanması için patron ve iktidarı uyardı.

İzmir'de, Ege Serbest Bölge'de faaliyette bulunan ABD şirketi olan Gates Endüstriyel Metal Kauçuk Sanayi ve Ticaret A.Ş. (GATES) işyerinde 27 Eylül 2023'te başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, tüm yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından Birleşik Metal-İş sendikası, üç fabrikada 350 işçi ile 8 Mart 2024'te greve çıktı.

Grev 6. gününde kararlılıkla sürerken, patron işçilerin haklı taleplerini karşılamak, haklarını vermek yerine grevi erteletmeye çalıştı. Çalışma Bakanlığı'na başvuda bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal-İş, "Öncelikle belirtmek isteriz ki işverene düşen görev, grev erteletme/yasaklama çabası yerine işçilerin sözlerine kulak kabartmak, işçilerin açlık ve yoksulluk sınırı altında çalışmasına ve yaşamasına son verecek bir zammı vermektir. Grev yasaklarından hiç kimse medet ummamalıdır. Sendikamızın şanlı tarihi grev yasaklarını çöpe göndermenin örnekleriyle doludur" denildi. 

'GREV ERTELEME' ADI ALTINDA YASAKLANMAYA ÇALIŞILIYOR
Grev yasaklarının sendikal örgütlenme hakkına açık bir müdahale olduğunun altı çizilen açıklamada, "Grev erteleme" adı altında grev yasaklarının tümüyle yasada belirtilen sınırlamalar yok sayılarak yapıldığı belirtildi. Açıklamada, "6356 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'na göre, 'bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte' ise ertelenebiliyor. Grev erteleme başvurusunun yapıldığı bu işyeri, otomotiv yan sanayisi için üretim yapmakta ve gergi rulmanı üretmektedir. Üretilen bu mallar da ihraç edilmektedir. Zaten, işyeri de Ege Serbest Bölge'dedir; serbest bölgede bulunmasının anlamı, ihracat eksenli üretim yapmasıdır. Dolayısıyla yurt içi üretimle de ilgisi olmayan ve otomotiv yan sanayi için üretim yapan bir işyerinin ülkenin milli güvenliğini bozması abesle iştigaldir" ifadeleri yer aldı.

Grev yasaklamalarının yasa ile belirlenen çerçeveye ve Anayasa'ya aykırı olarak yapıldığının altı çizilen açıklamada, ILO'nun 87 sayılı Sözleşmesine de açıkça aykırı olduğu eklendi.

'GREV HAKKIMIZA SAHİP ÇIKTIK'
2015 yılında MESS Grup TİS sözleşmesi kapsamında 38 işletmede, 2017 yılında Bursa'da bulunan Asil Çelik işyerinde, 2017 yılında enerji sektöründe bulunan 4 işletmede, 2018 yılında MESS Grup TİS sözleşmesi kapsamında Sendikamızla birlikte 3 sendikanın örgütlü olduğu 179 işletmede, 2022 yılında Kocaeli'nde bulunan Bekaert işyerinde, 2023 yılında Gebze/Kocaeli'nde bulunan Green Transfo Energy işyerinde grevlerinin yasaklandığını hatırlatan Birleşik Metal-İş'in açıklaması şöyle devam etti: "Binlerce işçinin grev iradesi iktidar tarafından çiğnendi ve grev erteleme adı altında yasaklandı. Böylece, binlerce işçinin grev silahı ellerinden alındı. Çeşitli işyerlerinde Anayasa'dan doğan ve hukuksuz biçimde yasaklanan grev hakkımıza sahip çıktık ve grevlerimizi filen yaptık. Örneğin, 2022 yılında grevi yasaklanan Bekaert işyerinde 18 gün fiilen grev yaptık. 2016 yılında (Elektromekanik İşverenler Sendikası) EMİS ile yaptığımız grup toplu iş sözleşmesi sürecinde de grevimizin ertelemesine karşı devam ettirdiğimiz grevin 3'üncü gününde sözleşme imzalandı. Geçen yıl da Gebze/Kocaeli'nde bulunan Green Transfo Energy işyerinde 1 gün fiilen grev yaptık ve aynı günün akşamında sözleşmemiz anlaşma ile sonuçlandı. Ayrıca, 2015 yılında MESS Grup TİS sözleşmesi kapsamında 38 işletme için yapılan grev ertelemesi için Anayasa Mahkemesine yaptığımız başvuru sendikamız lehine sonuçlanmıştır ve mahkeme hükümete 50 bin TL para cezası vermiştir."

'GREVİMİZİ HER ŞART VE KOŞULDA SÜRDÜRECEĞİZ'
İktidarı ve patronu uyaran sendika, "İşçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanmalarına engel çıkarmayın. Grevlerimizi yasaklamayın. İşçilerin grev ve toplu sözleşmelerle elde edecekleri hakları patronlara peşkeş çekmeye kalkmayın. İşçilerin temel haklarına saygı gösterin. Çözüm grev yasaklarıyla değil, işçilerin haklı taleplerini karşılamakla olur. GATES işçilerinin hakkını alacağımız toplu sözleşmeyi imzalayana kadar grevimizi her şart ve koşulda sürdüreceğiz" dedi.