4 Ekim 2024 Cuma

Galatasaray Üniversitesi'nden Boğaziçi direnişine destek

Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin bir ayı aşkın süredir devam ettiği kayyım karşıtı protestolara bir destek de Galatasaray Üniversitesi'nden geldi. Bin 986 kişinin imzacı olduğu metinde, özerk üniversite talebinin sahiplenilmesi çağrısı yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektör Melih Bulu'ya karşı öğrencilerin başlatmış olduğu protestolar devam ederken, öğrencilere bir destek de Galatasaray Üniversitesi'nin akademisyenleri ve öğrencilerinden geldi.

Bin 968 öğrenci ve akademisyenin imzasının bulunduğu açıklamada, özerk üniversite talebini ve direnişi sahiplendiği belirtildi. Açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektör atanmasının kabul edilebilir olmadığına vurgu yapıldı.

ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYENLERİN TALEPLERİ
Özerk üniversite talebinin yinelendiği açıklamada talepler şu şekilde yer aldı: 

🔹Özerk kurumlar olması gereken üniversitelerin rektörlerinin, dışarıdan atama yoluyla değil, üniversite bileşenlerince seçilerek belirlenmesini, Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin görüşü yok sayılarak yapılan rektörlük atamasının iptal edilmesini, üniversitelerde rektörlük için demokratik seçimler yapılmasını istiyoruz.
🔹Bu dayatmaya karşı haklı demokratik tepkilerini gösteren ve gelecekte ülkenin yönetiminde, siyasetinde söz sahibi olacak olan ve anayasal haklarını kullanan gençlere polis şiddetiyle karşılık verilmemesini, tutuklamalarla ya da kovuşturmalarla öğrencilerin geleceklerinin karartılmaması konusunda uyarıyoruz.
🔹Anti-demokratik atama sürecine itiraz eden akademisyenlerin, öğrencilerin medyada ve sosyal medyada açık hedef olarak gösterilmemesini, hedef gösteren kişi ve kurumlar için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz.