21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'nın göbeğinde savaş tatbikatı

Fransa'nın güneyinde bulunan bir kasabada Fransa ordusu savaş eğitimi yaptı. Kasabada yaşayan halk her gün el bombalarının atıldığını, askerlerin her yerden ateş ettiğini, mermi silahlarının susmadığını, kapı önünde askerlerin nöbet tuttuğunu aktardı. Orion23 isimli NATO tarafından geliştirilen savaş eğitiminde küçük bir kasabada 7 bin asker tatbikat yaptı.

Fransa ordusu, Fransa'nın bir şehrinde şehir savaşı için eğitim alıyor. Savunma Bakanlığı 11 Mart'ta resmi internet sitesinde Güney Fransa'daki silahlı askerlerin fotoğrafları eşliğinde, "Ortak ve müttefik kuvvetler hazır. 10 Mart Cuma sabahı saat 07.00, Orion kuvvetleri Cahors sokaklarını ele geçiriyor. Yaklaşık 400 kilometre yol kat eden zırhlı araçlar şehrin tepelerindeki stratejik noktaları ele geçirdi. Amaç paraşütçülerin, guraların ve ortak güçlerin düşmanın son kalesini de ele geçirmesini sağlamak" açıklaması yaptı.

Günlerdir sivillerin arasında patlamalar meydana geliyor, tanklar ve zırhlılar Cahorss şehrini boydan boya geçiyor ve sokaklarda kuru sıkı mermi sesleri yükseliyor. Bir kent sakini France, "El bombalarının atıldığını, askerlerin her yerden ateş ettiğini görüyoruz ve oldukça korkutucu" dedi. Bir başka kent sakini ise "evin köşesinden gelen silah sesleri ve kapının önünde nöbet tutan yaklaşık otuz asker" ile uyandığını aktardı.

"Orion23" adı altında gerçekleşen operasyon kentsel arazide, bölge sakinlerinin ortasında yapılan büyük bir savaş eğitim tatbikatı. Savaş eğitiminde Forad kuvvetleri ile Fransız ve hayali bir ülke olan Arlandkarşı karşıya geliyor. Orion23 isimli eğitim NATO tarafından geliştirilen bir senaryoya dayanıyor ve son yirmi yılın en büyük kentsel askeri tatbikatı. Tatbikata Fransa, ABD, İtalya, İspanya, Belçika ve İngiltere'den askerler katıldı. Tatbikata katılan bir asker, "Her bir birimimizi eğitmemizi sağlıyor. Gerçeğe mümkün oldukça yakın koşullarda eğitim yapabilmek için çok sayıda araç kullandık. Eğitim koşulları olağanüstü çok fazla know-how kullanıyoruz" sözleriyle kent için yapılan askeri eğitimi meşrulaştırıyor.

Şubat sonundan 11 Mart'a kadar 7 bin askerle yapılan Orion23 tatbikatına damgasını vuran ise son aşamada yapılan Cahors savaşı oldu. Askerler mevzilere saldırmak, hedeflerin üzerine paraşütle inmek, makineli tüfeklerle şehrin köprülerini tuttu. Tatbikata katılan kimi askerler, "Yürütmeyi memnun etmek için savaşçılık oynadık" ifadelerini kullandı.

Ordu, Fransa devletinin en büyük harcamalarından biri. Önümüzdeki yıl boyunca ordu için 413 milyar avro ayrıldı. Fransız devletinin yıllık toplam harcaması ise 500 milyar avro. Macron aynı zamanda lise öğrencilerini Evrensel Ulusal Hizmet adı altında zorunlu askeri ve vatanseverlik eğitimine dahil etmek istiyor.