21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'daki 'Sarı Yelekliler' eyleminde bine yakın gözaltı

"Sarı Yelekliler" protestolarının sürdüğü Fransa'da bugün 700 kişi gözaltına alındı. Gösterilerde, polis protestoculara biber gazıyla saldırdı. Fransa'nın başkenti Paris'te süren "Sarı Yelekliler" protestolarında polis, eylemcilere biber gazı sıktı ve basınçlı suyla saldırdı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un protesto edildiği eylemde kitle "Macron istifa" sloganı attı.
 
Paris emniyet yetkilileri, olaylarda üçü polis memuru olmak üzere 30 kişinin yaralandığını açıkladı. Associated Press, polisin birer gazı ve plastik mermi kullandığı Champs-Elysees'de bir muhabirinin bacağından yaralandığını bildirdi.
 
EN AZ 974 GÖZALTI
 
Fransa İçişleri Bakanlığı ise 10 bini Paris olmak üzere, 125 bin kişinin eylemlere katıldığını açıkladı. Polis kaynakları ise "Sarı Yelekliler"in eylemleri boyunca çok sayıda aracı yaktığı, vitrinleri kırdığı ve barikatlar oluşturduğunu söyledi. Sadece Paris'te 974 kişi gözaltına alındı.
 
Fransa’nın güneyindeki Occitanie bölgesi, Toulouse kentinde ise yoğun bir şekilde çatışmalar yaşandı. Barikatlar kurulurken, inşaat malzemelerinin yakıldığı da belirtiliyor.
 
Saint -Étienne kentinde ise polis aracının yakıldığı, Rennes kentinde ise maskeli bir grubun polis karakolu önünde yangın çıkardığı öne sürülüyor.
 
BORDEAUX'DA EYLEM BELEDİYE BİNASI ÇEVRESİNDE SÜRÜYOR
 
Fransa'nın Bordeaux kentinde öğle saatlerinde başlayan eylemler devam ediyor. Eylem doyayısıyla sabah saatlerinden itibaren kentin en uzun alışveriş caddesi eylemden dolayı kapatıldı. Mağazalar açılmadı.
 
Binlerce kişi sarı yelekleriyle belediye binası önüne yürüdü. Başta belediye binasının çatısı olmak üzere çevredeki diğer binaların çatılarından halkın üzerine polis biber gazı attı. Polis eylemde yaralananları almaya gelen ambulanslara da gaz bombası ile saldırdı.
 
Belediye binası çevresinde polis ablukası devam ederken, sokaklarda polis ile eylemciler arasında çatışmalar sürüyor. Place de la Bourse Meydanı'nda toplanan kitle ise "Macron istifa" sloganı atıyor.
 
MARSİLYA
 
Marsilya'nın en işlek caddelerinden olan Vieux-Port, Canebière ve Castellane'da düzenlenen "Sarı Yelekliler" eylemine polis gaz bombası ve plastik coplarla saldırdı. Çatışmalar yoğun bir şekilde yaşanırken, kent savaş alanına döndü.
 
ÜLKE GENELİNDE 89 BİN POLİS GÖREV YAPIYOR
 
Bugün düzenlenen "Sarı Yelekliler" eylemi dolayısıyla ülke çapında 89 bin polis memuru görev yapıyor. Yaklaşık 8 bin polisin görevlendirildiği Paris'teki birçok dükkan, müze, metro istasyonu ve Eyfel Kulesi kapalı kalırken, bazı futbol karşılaşması ve konserler de iptal edildi.
 
200 ARAÇ ATEŞE VERİLDİ
 
Fransa'da geçen hafta sonunda düzenlenen eylemlerde 200 otomobil ateşe verilmişti. Gösterilerde tarihi Arc de Triomphe de l'Étoile (Zafer Takı) de zarar görmüştü.
 
Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Cuma günü yaptığı açıklamada, "Bu son üç haftada, kontrolü kaybedilen bir canavar yaratıldı" diyerek protestoculara karşı "sıfır tolerans" politikası izleyeceklerini söylemişti.
 
Fransa'daki protestolar, 17 Kasım tarihinde hükümetin yakıt vergisi zammı planı nedeniyle başlamıştı. Başbakan Phillippe, geçen Salı günü hükümetin zam planını en az altı aylığına askıya aldığını duyurmuştu. Bir gün sonra da Macron söz konusu zam planının tamamen iptal edildiğini açıklamıştı. Ancak hükümetin attığı geri adıma rağmen eylemlerini sürdüren protestocular; işçi, emekli ve öğrenci hakları dâhil diğer konulardaki taleplerini dile getirmek için gösterilere devam ediyor.