20 Eylül 2024 Cuma

Fransa'daki isyana lise öğrencileri ve ambulans şoförleri de katıldı

Fransa'da devam eden 'Sarı Yelekliler' isyanına itfaiyecilerin ardından ambulans şoförleri de katıldı. Fransa Ulusal Meclisi'ne giden yolu kapatan ambulans şoförleri, güvencesizliğe karşı eylem yaptı.
Fransa'da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan, zamanla ise iktidara karşı isyana dönüşmüş olan 'Sarı Yelekliler'in (Gilets Jaunes) eylemleri giderek farklı kesimlere yayılıyor.
 
Çalışma koşullarının düzeltilmesi ve istihdamın arttırılması talebiyle birçok kentte sokaklara çıkan itfaiyecilerin ardından ambulans şoförleri de eyleme başladı.
 
Fransa'nın başkenti Paris'te Fransa Ulusal Meclisi'ne giden köprü yolunu araçlarıyla kapatan ambulans şoförleri, 1 Ekim'de yürürlüğe giren 'sosyal güvenlik reformu'nun sağlık sektörüne zarar vereceğini söylüyor.
 
Ambulans şoförleri, sosyal güvenlik sisteminin finansmanıyla ilgili yeni yasanın 80. maddesi kapsamında, hastanelerin daha ucuz fiyat veren ambulanslarla çalışmaya başlayacaklarını, bunun da küçük firmaların kapanıp, büyük firmaların ayakta kalmasına yol açacağını savunuyor.
 
ÖĞRENCİLER YAKLAŞIK 100 OKULDA BOYKOT YAPTI
 
Öte yandan Fransa Başbakanı Edouard Philippe muhalefet lideriyle görüşürken, ülke genelinde öğrenciler de eylemdeydi.
 
Paris, Bordeaux ve Toulouse başta olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri düzenleyen lise öğrencileri, yaklaşık 100 okul ve çevresinde 'Sarı Yelekliler' isyanına eklemlendi.
 
"Biz de diğerleri gibi 'Sarı Yelekliler'iz" diyen ve blokaj uygulayan öğrencilere karşı göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanan polis, en az yedi çocuğu gözaltına aldı.
 
Öğrenciler hali hazırda lise ve üniversite sistemindeki değişikliklere karşı bir süredir protesto düzenliyorlardı.
 
Bağımsız ve Demokratik Liseliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Maroune Majrar, hükümetin hor görmesine karşı, 'Sarı Yelekliler' ile dayanışma ilan etti.
 
Majrar, bunun Cumhurbaşkanı Macron'a karşı 'kolektif cevap' niteliği taşıdığını da söyledi.