20 Eylül 2024 Cuma

Fransa'da yeni göçmen yasası protesto edildi

Fransa'da çok sayıda demokratik kitle örgütü, göçmenlerin sınır dışı edilmelerini kolaylaştıran yeni yasa tasarısını protesto etti.

Fransa'da göçmenlerin sınır dışı edilmelerini kolaylaştıran yeni Göç Yasa Tasarısı protesto edildi. Parlamentoya gelecek 3 yıl için göç kotaları belirleme yetkisi verilmesini kapsayan tasarı, aile birleşimi şartlarını sıkılaştırmayı ve öğrenci göçüne ilişkin kontrolleri artırmayı öngörüyor. Oturumu olmayanlara sağlanan ücretsiz tedavi imkanının kısıtlanmasına ilişkin bir madde de tasarıda yer alıyor.

18 Aralık Dünya Göçmenler Günü'nde 15 göçmen kolektifi, Marche des Solidarités, CGT ve çok sayıda demokratik kitle örgütünün çağrısıyla Fransa genelinde eylemler yapıldı.

Paris'te Place de la Nation'a yürüyen kitle, "Kimse illegal değildir, "Çalışan tüm kağıtsızlara belge verilsin", "Darmanin yasasına hayır", "Hepimiz göçmen çocuklarıyız" yazılı pankartlar taşıdı.

Eylemin yapıldığı saatlerde, hükümetin bir buçuk yıl önce söz verdiği tasarı üzerinde bir anlaşmaya varmaktan sorumlu senatör ve milletvekillerinden oluşan ortak komite de toplandı.

'YENİ GÖÇMEN YASASI IRKÇIDIR'
Eylemde konuşan Marche des Solidarités temsilcisi Denis Godard, yeni göçmen yasasının ırkçı olduğunu belirterek, yasa tasarısına karşı sivil itaatsizlik yoluyla direnişe geçme sözü verdi.

Eylemciler, tasarının adil olmadığının altını çizdi. Yürüyüş boyunca "Çöpleri kim topluyor? Biz topluyoruz" diye slogan atan eylemciler, yeni göçmen yasasının geri çekilmesini, kağıtsızlara oturum hakkının verilmesini talep etti.

Tasarının en önemli maddelerinden biri olan belgesiz işçilerin düzenli hale getirilmesine ilişkin düzenleme, muğlak bırakılması ve kalıcı bir çözüm sağlamaması nedeniyle eleştiriliyor.

Montreuil'deki (Seine-Saint-Denis) Sans-Papiers kolektifi başkanı Mody Diawara, "Bu yasanın amacı insanları güvencesiz istihdam ve yoksulluk içinde tutmaktır" ifadelerini kullandı.