Fransa'da tepki toplayan emeklilik yaşını yükseltme maddesi kabul edildi
Fransa'da halktan büyük tepki toplayan ve çok sayıda genel grevin örgütlenmesine sebep olan emeklilik yaşını 62'den 64'e çeken madde senatoda kabul edildi.
Fransa'da, halkın büyük tepkisini çeken ve son 2 ayda milyonlarca işçinin karşısında durarak greve çıktığı emeklilik düzenlemesinin, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran kritik 7'nci maddesi senatoda kabul edildi. 201 senato üyesi madde lehine oy verirken, 115 senato üyesi aleyhinde oy kullandı.
Başbakan Elisabeth Borne yaptığı açıklamada, "Tartışmaların bu oylamaya ulaşılmasını mümkün kılmasından büyük memnuniyet duyuyorum" dedi. Maddenin kabul edilmesi sonrası haftalardır düzenlemeye karşı grevde ve eylemde olan sendikalar acilen Devlet Başkanı Emmanuel Macron'la görüşmek istedi ancak Macron bu talebe sırtını çevirdi.
Hükümet, Pazar gününe kadar metnin tamamının üst meclis tarafından oylanmasıyla hızlı bir şekilde ilk zaferini elde etmeyi umuyor. Bunu birkaç senatör ve milletvekilinden oluşan ortak bir komitenin izlemesi gerekiyor. Eğer bir metin üzerinde anlaşmaya varırlarsa, reformun nihai kabulü 16 Mart'ta gerçekleşebilir. Eğer bir anlaşmaya varılamazsa, son sözü Ulusal Meclis söyleyecek ve tartışmalı reformun milletvekilleri tarafından onaylanmaması halinde kararname ile uygulanması riski ortaya çıkacak.
GREVLER DEVAM EDİYOR
CGT'ye göre sektöre bağlı olarak birçok büyük limanda blokajlar devam ediyordu. Yollar ve kısmen ülke genelindeki çeşitli eğitim kurumları bloke edildi. Çöp toplama depoları ve çalışanları greve devam etti. Toplu taşıma, hava ulaşımında aksamalar yaşandı. CGT-Chimie, yakıt sevkiyatlarının rafineri çıkışlarında hala engellendiğini ve Ulaştırma Bakanı Clément Beaune'un polisi çağırmakla tehdit ettiğini söyledi.
Sendikalar 11-15 Mart günleri eylem seferberliği çağrısı yaparken, grevler bazı sektörlerde bugün de devam ediyor.