21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da öğrenciler ve emekçiler genel grevde

Fransa'da hükümet Sarı Yelekliler eylemlerini yasaklamaya hazırlanırken, işçi sendikaları ve öğrenciler bugün genel greve çıktı.
Fransa'nın başkenti Paris'te Genel İş Konfederasyonu (CGT) ve İşçi Gücü Sendikası (FO), Dayanışmacı Sendikal Birlik (Solidaires), Fransa Ulusal Öğrenci Birliği (UNEF) ve Ulusal Liseliler Birliği'nin (ULN), sosyal adaletsizlik, vergilerin zenginlerden alınması, işçi ve emekçilerin alım gücünün yükseltilmesi, polis şiddeti ve sosyal hak gasplarına karşı 24 saatlik genel grev ve boykot düzenliyor.
 
Büyük kentler başta olmak üzere birçok noktada eylemler yapıldı. Kamu sektörünün etkilendiği grev de eğitimcilerin katılım oranı yüzde 42'yi geçti. Eğitimciler Blanquer yasalarını protesto ediyor ve endişe verici olarak değerlendiriyor.
 
Grev kapsamında başkent Paris'te Saint-Michel Bulvarı'nda bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe CGT Başkanı Philippe Martinez ve FO sendikası başkanı Yves Veyrier de katıldı.
 
Veyrier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Sarı Yelek eylemlerinin ardından başlattığı "Ulusal Müzakere" toplantılarında alınan kararlara seyirci kalmayacaklarını ve destek vermeyeceklerini dile getirdi.
 
Eğitim Sendikası (FSU) Genel Sekreteri Francette Popineau da hükümetin eğitim politikasını protesto ettiklerini ifade etti. Popineau parlamentodan Şubat ayında geçen yeni eğitim bütçesinin devlet okullarına değil özel okullara fon ayırdığına dikkat çekti.
 
Genel grevin etkisi ulaştırma alanında görüldü. Londra'yı Paris'e bağlayan Eurostar tren seferlerinin aksadığı belirtilirken, Eurostar yolcularına biletlerini 20 Mart'tan sonraya ertelemelerini tavsiye etti.
 
Hava kontrol çalışanlarının da greve katıldığı ülkede havalimanlarında seferlerin aksadığı, birçok uçuşun ertelendiği bildirildi.
 
Montpellier kentinde grev nedeniyle 21 okul kapatıldı, ulaşım aksadı.
 
Marsilya kentinde yapılan eylem 58 bin kişi katıldı. Lyon ,Béziers, Nice, Rouen, Toulouse, Toulon kentlerinde kitlesel eylemler yapılıyor. Liman kenti Havre'da liman işçileri, Sarı Yelekliler, öğrenciler ve aileleri, eğitimcilerden oluşan 3 bin kişinin katılımıyla eylemler yapılıyor.