22 Eylül 2024 Pazar

Fransa'da Macron yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron yeniden seçilerek ikinci bir dönem daha cumhurbaşkanı oldu. Fransa halkı, seçim sonuçlarına tepki göstererek sokaklara çıktı ve "Ni Macron ni Le Pen" dedi.

Fransa 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde En Marche adayı Emmanuel Macron yeniden seçildi. 5 yıllık ikinci bir dönem için tekrar seçimleri kazanan Macron yüzde 58 oranında oy alırken, rakibi Ulusal Birlik Partisi adayı faşist Marine Le Pen, yüzde 42 oy aldı.

2017 seçimlerinde de Macron ve Le Pen karşı karşıya gelmiş, Macron yüzde 66 oy oranıyla seçilirken, Le Pen yüzde 33 oranında kalmıştı. 2022 seçim sonuçları sonrası açıklama yapan Le Pen, seçimi kaybetmesine rağmen oy oranlarındaki artışın partisi için büyük bir zafer olduğuna işaret etti.

Seçime katılmayanların oranı ise yüzde 28 olurken, yetkililer bunun 1969'dan bu yana en yüksek oran olduğunu ifade etti. Resmi sonuçlar, Anayasa Mahkemesince 27 Nisan'da açıklanacak.

Macron'un seçimi kazanmasına tepki gösteren Fransa halkı, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından sokaklara çıkarak, Macron ve Le Pen arasında tercih yapmak zorunda kalmalarını eleştirdi. Ülkenin pek çok bölgesinde sokağa çıkan halk, "Ni Macron ni Le Pen" sloganlarıyla yürüdü.

Sokağa çıkanların önemli bir kısmını gençler oluştururken, başkent Paris'te polis halka biber gazı, tazyikli su ve plastik mermilerle saldırdı. Rennes'te polisle çatışan halk, çöp konteynırlarını ateşe verdi.