22 Eylül 2024 Pazar

Fransa'da karayolu taşımacılık işçileri grevde

Fransa'da ücret artışı talep eden karayolu taşımacılık sektöründe çalışan işçiler greve çıktı. Birçok sanayi bölgesi grevden etkilendi.

Fransa'da karayolu taşımacılığı sektöründe çalışan işçiler bugün greve gitti. Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT), Genel İş Konfederasyonu (CGT), İşçi Gücü (FO), Hıristiyan İşçi Fransız Konfederasyonu (CFTC) ve Fransa Genel Kamu Sendikaları Konfederasyonu'nun (CFE-CGC) yaptığı ortak çağrı üzerine gerçekleştirilen grev kapsamında işçiler yolları kapattı. Grev, onlarca sanayi bölgesinde çalışmayı durdurdu.

5 konfederasyonun ortak açıklamasında, karayolu taşımacılığı işçilerinin ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için herhangi bir adım atılmamasına tepki gösterdi.

Sendikaların çağrısıyla sabah erken saatlerde Paris, Marsilya, Lyon, Bordeaux, Toulouse, Rennes, Nantes, Lilles ve Metz'in de aralarında bulunduğu pek çok kentte bir araya gelen işçiler, yollara barikatlar kurdu.

Franceinfo radyosuna konuşan FO-Transport Başkanı Patrice Clos da grevin sadece bir başlangıç olduğunu belirterek, "Eğer sesimiz duyulmazsa, hükümet bilmeli ki ekim ayından itibaren daha uzun eylemler yapacağız" dedi.

CFTC-Transports Başkanı Thierry Douine, işçilerin taleplerinin karşılanmaması durumunda büyük şirketlerin çalışmalarını bloke edeceklerini, yük ve yolcu taşımacılığı, lojistik, fon taşımacılığında hizmet üretimini durduracaklarını açıklamıştı.