22 Ekim 2024 Salı

Fransa'da kadınlar artan tecavüz saldırılarını protesto etti

Feminist kadın örgütleri, sendikalar, göçmen kadın örgütleri, SKB, Zora'nın da aralarında bulunduğu platform, Fransa'da kadınlara yönelik artan cinsel şiddet saldırılarına karşı dört kentte adliye binaları önünde eylemler yaptı.

Gisèle Pelicot'a boşandığı erkeğin uyuşturucu madde vererek 50 erkeğin tecavüz etmesine neden olduğu ve bu görüntüleri çektiğinin ortaya çıkmasının ardından Fransa'da kadın örgütleri pek çok kentte sokağa çıkarak tecavüz saldırılarını protesto etti. Feminist kadın örgütleri, sendikalar, göçmen kadın örgütleri, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Zora'nın aralarında bulunduğu platformun çağrısı Toulouse, Marsilya, Paris ve Lyon'daki adliye binalarının önünde yüzlerce kişi toplandı.

Paris'te adliye binası önünde yapılan ve seçilmişlerin de katıldığı eylemde, "Utanç taraf değiştirsin" çağrısında bulunuldu ve "Adalet ne yapıyor" diye soruldu.

Eylemde "İnkarı durdurun", "Tecavüzlerin yüzde 0.6'sı mahkum edildi, daha iyisini yapabilirsiniz",' 'Biz Gisel'in yanındayız ya siz", "Stop the denial - İnkarı durdurun", "On est toutes Gisèle - Hepimiz Gisèle'iz" dövizleri taşındı, tecavüz saldırısında bulunan erkeklere ağır ceza verilmesi için yasal düzenleme yapılması istendi.

Osez le féminisme (Feminizme cesaret edin), Fransa'da her yıl 94 bin tecavüz ve cinsel saldırı yaşandığını hatırlatarak, bu saldırılara uğrayanlar için adaletin sağlaması için "kurumsal bir devrim" çağrısında bulundu.

GİSÈLE PÉLİCOT İLE DAYANIŞMA 
Marsilya'da adliye binası önünde bir araya gelen kadınlar Gisèle Pelicot'un fotoğraflarını taşıdı, "Suçlamaların düşürülmesini durdurun" ve "Tecavüzcüleri mahkum edin" sloganlarını attı.

Kamu Politikaları Enstitüsü tarafından bu yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, 2020 yılında tecavüz davalarının yüzde 94'ü düşürüldü. Adalet Bakanlığı 2022 yılına ilişkin yayınladığı verilerde, "savcılığa sevk edilen davaların yüzde 68'inin, bir sulh hakimi tarafından yasal kriterler temelinde incelendikten sonra dava açılamaz olduğuna karar verildiğini" açıkladı.

Toulouse adliyesi önünde "Violeur hors CHU - Üniversite hastanesinin dışındaki tecavüzcü" yazılı büyük bir pankart açan kadınlar, cinsel saldırı suçundan beş yıl tecilli hapis cezasına çarptırılan bir tıp öğrencisinin kasım ayında Toulouse'da staja başlayacak olmasına da tepki gösterdi.

ISNAR-IMG stajyerler sendikasının Occitanie temsilcisi Ariane Roubi, beyaz önlük giyerek "Bugün tecavüzcü, yarın doktor" pankartı taşıdı. Cinsel saldırı suçunu işleyen erkeklerin cezasız kalmasına son verilmesini istedi.

Kadınlar, başrahip Abbé Pierre'nin tecavüz saldırısı ve Bois de Boulogne'da öğrenci Philippine'in öldürülmesinin hatırlatıldığı eylemlerde, saldırıları gerçekleştiren erkeklere ağır cezalar verilmesi için birkaç aydır eylemlerine devam ediyor.

Lyon'da 300'den fazla kişi kadın, kadınların özgürleşmesinin sembolü haline gelen "Perçinci Rosie" gibi giyinerek adliye binası önünde toplandı. 

Strazburg'da 200 gösterici arasında yer alan 20 yaşındaki satış elemanı Ylio Bode, harekete geçmenin çok önemli olduğunu söyleyerek, "Gisèle Pelicot annem olabilir, kız kardeşim olabilir, herhangi biri olabilir" dedi. 23 yaşındaki Mariette, feminist mücadele gelişmesine rağmen tecavüz saldırılarının devam ediyor olmasının cezasızlık politikasıyla ilgili olduğuna işaret ederek, "Saldırganların ve tecavüzcülerin cezasız kalmasına son vermeliyiz" çağrısında bulundu.

Bu arada 45 feminist kadın örgütü ve çocuk hakları derneği, sendikalar, uzmanlar ve avukatlar cezasızlığa son vermek ve saldırıya uğrayanları korumak için güçlerini birleştirerek cinsel şiddete karşı kapsamlı bir yasa için koalisyon oluşturdu.

23 Kasım'da yapılacak eyleme güçlü katılım çağrısı yapılarak eylem sonlandırıldı.