Fransa'da işçi ve emekçiler 10'uncu kez genel grevde
Fransa'da milyonlar emeklilik düzenlemesine karşı 10'uncu kez genel greve çıktı. Pek çok fabrika, okul ve otobanda blokaj eylemleri yaygınlaşırken, hükümet sendikaların müzakare talebini reddetti.
Fransa'da işçi ve emekçiler, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkartan yasa düzenlemesine karşı 10'uncu kez genel greve çıktı.
Başkent Paris, Rouen, Nantes, Perpignan ve pek çok şehirde flamaları ve pankartlarıyla meydanlarda toplanan halk, Macron hükümetinin meclisi baypas ederek emeklilik düzenlemesini geçirmesine büyük bir öfke duyuyor. Ülkenin onlarca şehrinde milyonlarca işçi ve emekçi sokağa çıkarken, bazı bölgelerde halkla polis arasında çatışmalar yaşandı.
Haftalardır çeşitli kentlerde süren parçalı eylem ve süresiz grevlerin sendikaların genel grev çağrısıyla bir üst düzeye taşınması bekleniyor. Bu zamana kadar petrol, ulaşım, enerji, lojistik, eğitim başta olmak üzere onlarca iş kolunda milyonlarca işçi greve çıktı ve özellikle enerji sektöründe işçilerin bir kısmı grevlerini süresiz hale getirdi. Sokaklara dökülen milyonlar ise başkent Paris başta olmak üzere pek çok noktada kamu binalarını, arabaları, kurdukları barikatları ateşe vererek polisle çatıştı.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gerçekleşecek genel grev ve eylemler için 13 bin polisin görevlendirildiğini açıkladı.
PEK ÇOK NOKTADA BLOKAJ EYLEMLERİ
Genel greve giderken ülkedeki 7 petrol rafinerisinden 6'sının ya tamamen kapatıldığı ya da en düşük kapasitede işletildiği öğrenildi. Ülke çağında pek çok LNG terminalinde de blokaj eylemleri yapıldı. Rennes'de işçiler otobanı barikatlarla kapattı ve bazı araçları ateşe verdi. Nantes'te BNP Paribas bankasına ait bir işyeri ateşe verildi. Ülkede başkaca noktalarda da otobanlarda blokaj eylemlerinin yapıldığı öğrenildi. Polislerin blokaj eylemlerine saldırırken, eylemciler kendilerini molotof kokteyli ve havai fişeklerle savundu.
Öğrenci sendikası UNEF, Sciences Po ve Sorbonne dahil olmak üzere 20 üniversitede girişlerin engellendiğini açıkladı.
Demir yolu çalışanlarının greve destek vermesiyle, Paris ve çevresine yolcu taşıyan her 2 tren seferinden biri askıya alındı. Ayrıca rafineri çalışanlarının grevde olması nedeniyle Paris'teki istasyonların yüzde 29,2'sinde akaryakıt sıkıntısı yaşanırken, bu oran ülke çapında yüzde 16,3'e çıktı. Paris Gare de Lyon'da grev yapan yüzlerce demiryolu işçisi tren raylarını bloke etti, gar erişime kapandı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC), grevler nedeniyle Paris havalimanlarındaki tüm hava yolu şirketlerinden perşembe ve cuma günleri uçuşlarının yüzde 20 ile 25'ini ertelemelerini talep etti. Ayrıca Paris'teki otel ve restoranların yüzde 95'inin grev ve protestolardan etkilendiği ifade edildi.
HALKIN ÖFKESİ HÜKÜMETE YÖNELDİ
Sendikalar, kabul edilen ancak henüz yayınlanmayan yasanın durdurulmasını ya da geri çekilmesini istiyor. Halkın emeklilik düzenlemesine olan öfkesi, Macron'un 49.3 maddesini kullanarak meclisi baypas etmesi üzerine hükümete yöneldi. Çok sayıda gazeteci, Sarı Yelekliler hareketinden bu yana ülkenin görülmüş en büyük eylemlere tanıklık ettiğine dikkat çekti.
HÜKÜMET SENDİKALARIN MÜZAKARE TALEBİNİ REDDETTİ
Ülkenin en büyük sendikası olan Fransız Demokratik Emek Konfederasyonu (CFDT) başkanı Laurent Berger, diğer sendikalarla birlikte hükümete yasayı durdurma ve müzakarelere oturma teklifi götürdüklerini ancak hükümet tarafından reddedildiklerini, hükümet sözcülerinin emeklilik yasasını tartışmayacaklarını söylediklerine dikkat çekti. Berger, "Bir kez daha engellenmemiz tahammül edilemez" ifadelerini kullandı.
Genel Emek Konfederasyonu (CGT), ülkede süresiz olarak devam eden temizlik işçilerinin grevinin çarşamba günü sona ereceğini açıkladı. Grev süresince 8 bin tonu aşkın çöp Paris ve diğer kentlerin sokaklarında birikti.