21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da halk polis şiddetine karşı ayakta

Fransa'da eylemciler, ülkenin birçok kentinde polis şiddetini protesto etti. Paris'te 7, Lyon'da ise en az 2 kişi gözaltına alındı.

Fransa'da yapay su havzalarına karşı düzenlenen eylemde ekoloji aktivistlerinin yaralanmasının ardından ülkenin farklı kentinde polis şiddeti protesto edildi. 

25 Mart'ta yapay su havzaları inşaatına karşı düzenlenen protestoda yaralanan eylemcilere destek için ve polis şiddetine karşı binlerce kişi Paris, Lyon, Nantes, Lille gibi farklı kentlerde sokağa indi.

Paris'te 7 kişi, Lyon'da ise en az 2 eylemci gözaltına alındı.

Başkent Paris'te eylemciler belediye binasının önündeki meydanda toplanırken, eylemcilerin bir kısmı ara sokaklara dağıldı.

Eylemciler çöp bidonları ve barikatları ateşe verirken, polis biber gazıyla eylemcilere saldırdı. 

NE OLMUŞTU?
Binlerce ekoloji aktivisti 25 Mart'ta, bölgede 16 yapay su havzası inşaatı projesini protesto için ülkenin Deux-Sevres vilayetine bağlı Saint-Soline köyünde eylem düzenlemişti.

Protestonun organizatörleri, polis ve jandarmanın saldırdığı eylemcilerden 200'ünün yaralandığını duyurmuştu. İki kişinin ise komada olduğu belirtiliyor.

Fransız Liberation gazetesinde yer alan bir habere göre, Deux-Sevres şehrindeki protestolarda yaralanan ve komada olduğu belirtilen 32 yaşındaki bir erkeğin ailesi 'cinayete teşebbüs' suçundan polis hakkında şikayette bulundu.

Nobel edebiyat ödüllü Fransız yazar Annie Ernaux da, protestolara katılan dört kadın öğrencinin polis tarafından cinsel saldırıya uğradığını söylemesinin ardından kapsamlı bir soruşturma yapılması için çağrıda bulundu.

4 öğrencinin 14 Mart'ta Nantes şehrinde katıldıkları protestolar sırasında polisler tarafından taciz edildiği ve 'aşağılayıcı bir muameleye maruz kaldığı' belirtilmişti.