Fransa'da halk emeklilik düzenlemesine karşı ayakta
Fransa'da halk, Macron hükümetinin emeklilik düzenlemesinde ısrarcı olması üzerine eylemliliklerini sürdürüyor. Pek çok sektörde grev devam ederken, sokakları dolduran işçi ve emekçiler emeklilik düzenlemesine karşı öfkelerini haykırıyor.
Fransa'da Macron hükümeti, halkın aylardır süren ve giderek büyüyen öfkesine karşı emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran yasa tasarında ısrarını sürdürüyor. Macron'un geri adım atmayacağı açıklamaları sonrası halk günlerdir sokakta.
Aylardır ülke genelinde uyarı amaçlı 1 günlük yapılan genel grevler, yasanın mecliste onaylanmadan geçirilmesi üzerine süresiz grevlere dönüştü. Enerji, ulaşım, temizlik ve eğitim başta olmak üzere onlarca sektörde milyonlarca işçi, iş bırakarak hükümete dönük öfkesini sokaklara taşıdı.
Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) çağrısıyla Marseille-Fos ve Brest limanları tamamen bloke edildi. Ülkede demiryolu ulaşımı da durma noktasına gelirken, temizlik işçilerinin çöpleri toplamayı bırakması sonucu pek çok şehirde çöp dağları oluştu. Halk, oluşan çöp dağlarını ve lastiklerle paletleri ateşe vererek onlarca noktada otoyolları kapadı.
Toplu taşımanın da ağır bir darbe aldığı grev sonucu pek çok üniversitede durdu. Binlerce öğrenci, grev ve eylem alanlarındaki işçi ve emekçilere destek verdi. Orly Havalimanı başta olmak üzere pek çok havalimanında grev sonucu uçuşlar iptal edilirken, havalimanı girişleri de işçi ve emekçiler tarafından bloke edildi.
Grevler sonucu ülkedeki elektrik ve petrol üretimi de düşüş gösterdi. İşçiler, üretimi durdurmanın yanı sıra petrolün depolandığı noktalarda da blokaj eylemleri düzenledi.
Ülkenin dört bir yanında sokaklarda, fabrikalarda, meydanlarda, kamu kurum ve kuruluşlarında grev ve eylemleri sürdüren işçiler, emekçiler ve halk, "Emeklilik reformuna hayır" yazılı pankartlar taşıdı.
Başkent Paris, Nantes ve Rennes gibi şehirlerde halkın polisle çatıştığı öğrenilirken, eylemlerde şu ana kadar 500'ü aşkın insan gözaltına alındı. Polisler, halka biber gazı, plastik mermi ve coplarla saldırdı.
Hükümetin halka kulak vermediğinin altını çizen eylemciler, sadece yasa düzenlemesine değil hükümete tepki göstermek için sokaklarda olduklarının altını çizdi. CGT yöneticilerinden Celine Verzeletti, ülkeyi asıl ateşe verenin Macron olduğunu söyledi. Sokaklarda eylemde olmanın kendileri tarafından her zaman meşru olduğunu kaydeden halk, Macron'un bu tarihsel gerçekliğin farkında olmadığını dile getirdi.